Lektor expresivoo
Rozpoczęte przez Ryszard48, 25 Feb 2008 11:54
5 odpowiedzi na ten temat
#1 Niedostępny
Napisany 25 February 2008 - 11:54
Znalazłem na forum film
To nie jest kraj dla starych ludzi - No Country for Old Men (2007)
[Lektor PL - Expressivo Jacek]
Zripowany przez kol. Cieracho i mam pytanko do niego lub do kogoś kto wyłumaczy mi i może też innym ,co jest potrzebne (chodzi o programy) no i rzecz najistotniejsza wytłumaczyć jak chłopu ,czyli krok po kroku
Dzięki
To nie jest kraj dla starych ludzi - No Country for Old Men (2007)
[Lektor PL - Expressivo Jacek]
Zripowany przez kol. Cieracho i mam pytanko do niego lub do kogoś kto wyłumaczy mi i może też innym ,co jest potrzebne (chodzi o programy) no i rzecz najistotniejsza wytłumaczyć jak chłopu ,czyli krok po kroku
Dzięki
#2 Dostępny
Napisany 25 February 2008 - 12:42
Witam
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie
co mamy Ci wytłumaczyć i co do czego jest potrzebne 
pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie
pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.
#3 Niedostępny
Napisany 25 February 2008 - 13:50
Witam
@Morpheus, on chce chyba wiedzieć jakim programem odpalić film.
No więc ja polecam Sub Edit Player.
Co tu tłumaczyć? Ściągasz program, film, odpalasz i oglądasz.
pozdrawiam
@Morpheus, on chce chyba wiedzieć jakim programem odpalić film.
No więc ja polecam Sub Edit Player.
Co tu tłumaczyć? Ściągasz program, film, odpalasz i oglądasz.
pozdrawiam

Don't make me destroy you!
#4 Niedostępny
Napisany 25 February 2008 - 15:11
Może nie jasno wytłumaczyłem
Film jest z lektorem expresiwo ,a mnie chodzi o to jak podłożyć lektora to filmu tak własnie jak to jest właśnie w tym fimie,mianowicie jakich programón użyć aby nagrać scieżke dzwiekowa potem przerobić na MP3 i wstawić to do filmu .Próbuje juz jakiś czas i nie moge sobie poradzić
Zgrałem już scieżke dzwiekową Audacity ale nie wiem co dalej .Dlatego pisałem zeby wytłumaczyć jak chłopu,czyli krok po kroku ,A filmy to ja wiem jak i czym odtwarzać
Film jest z lektorem expresiwo ,a mnie chodzi o to jak podłożyć lektora to filmu tak własnie jak to jest właśnie w tym fimie,mianowicie jakich programón użyć aby nagrać scieżke dzwiekowa potem przerobić na MP3 i wstawić to do filmu .Próbuje juz jakiś czas i nie moge sobie poradzić
Zgrałem już scieżke dzwiekową Audacity ale nie wiem co dalej .Dlatego pisałem zeby wytłumaczyć jak chłopu,czyli krok po kroku ,A filmy to ja wiem jak i czym odtwarzać
#5 Niedostępny
Napisany 26 February 2008 - 15:55
TURTIAL
Doszedłem już sam po lekturze w sieci
Potrzebne programy: Expressivo 1.2, Audacity, AllPlayer 2.4 lub 3.0, VirtualDub lub VirtualDubMod. WAV MP3 Converter 1.30
Najpierw zalecam poprawienie napisów, tzn. wymowy. Np.Janet Jackson Dzanet Dzekson
Kiedy mamy już gotowe napisy włączamy AllPlayera (powinien się włączyć razem z Expressivo) i ustawić głośność lektora i filmu.
Wciskamy stop.
Następnie włączamy Audiacity,

Jeśli mamy już z głośnością wszystko załatwione, to możemy zacząć nagrywać ścieżkę. Odpalamy Film i nagrywamy w Audacity.(REC)
Po zakończeniu odtwarzania filmu i nagrywania dźwięku, możemy edytować ścieżke dźwiękową (np. jeśli nacisnęliśmy za późno lub za wcześnie Rec). Zapisujemy ścieżkę jako MP3 (Plik--> Eksportuj jako MP3),Lub tak jak ja to zrobiłem (Plik--> Eksportuj jako WAV)
potem należy przerobić na MP3 programem:
WAV MP3 Converter 1.30

Teraz przechodzimy do podmienienia ścieżki dźwiękowej z oryginalnej na tą z lektorem.Należy wyciąć oryginalną ścieżke z filmu ;
1. Uruchom VirtualDub(Mod)
2. Wczytujemy plik video wybierając kolejno Plik -> Otwórz plik wideo
3.Jezeli ścieżka dźwiękowa Twojego filmu posiada zmienny bitrate (VBR), wtedy otrzymasz taki komunikat:

4. Kliknij Nie.
5. Po wczytaniu pliku video wybieramy kolejno Strumienie -> Lista strumieni.
6. Kliknij Strumienie -> Lista strumieni.. Tutaj masz 3 opcje do wyboru: nas interesuje ta ostatnia Disable czyli USUŃ
(1) Demux - dźwięk zostanie zapisany w formacie MP3 lub AC3 zależnie od tego w jakim jest formacie.
(2) Save WAV - dźwięk zostanie zapisany w formacie WAV.
(3) Disable - calkowicie usuwa dźwięk z pliku video.

Zaznaczamy i klikamy USUŃ Disable
7. Zapisz plik bez dzwieku
Włączmy program VirtualDubMod bez dzwieku
. Plik--> Otwórz plik wideo, a następnie Wideo--> Kopiowanie bezpośrednie.
Teraz podmieniamy ścieżkę: Strumienie--> Lista strumieni Dodaj

(dodajemy nagrana ścieżkę z lektorem) i klikamy OK.
Teraz zapisujemy: Plik---> Zapisz jako i podaj lokalizację i nazwę dla nowego pliku
Kliknij Zapisz. Rozpocznie sie proces łączenia dźwięku z obrazem!

FOTY zapożyczone z innych stron
Chyba dobrze to wytłumaczyłem
Doszedłem już sam po lekturze w sieci
Potrzebne programy: Expressivo 1.2, Audacity, AllPlayer 2.4 lub 3.0, VirtualDub lub VirtualDubMod. WAV MP3 Converter 1.30
Najpierw zalecam poprawienie napisów, tzn. wymowy. Np.Janet Jackson Dzanet Dzekson
Kiedy mamy już gotowe napisy włączamy AllPlayera (powinien się włączyć razem z Expressivo) i ustawić głośność lektora i filmu.
Wciskamy stop.
Następnie włączamy Audiacity,

Jeśli mamy już z głośnością wszystko załatwione, to możemy zacząć nagrywać ścieżkę. Odpalamy Film i nagrywamy w Audacity.(REC)
Po zakończeniu odtwarzania filmu i nagrywania dźwięku, możemy edytować ścieżke dźwiękową (np. jeśli nacisnęliśmy za późno lub za wcześnie Rec). Zapisujemy ścieżkę jako MP3 (Plik--> Eksportuj jako MP3),Lub tak jak ja to zrobiłem (Plik--> Eksportuj jako WAV)
potem należy przerobić na MP3 programem:
WAV MP3 Converter 1.30

Teraz przechodzimy do podmienienia ścieżki dźwiękowej z oryginalnej na tą z lektorem.Należy wyciąć oryginalną ścieżke z filmu ;
1. Uruchom VirtualDub(Mod)
2. Wczytujemy plik video wybierając kolejno Plik -> Otwórz plik wideo
3.Jezeli ścieżka dźwiękowa Twojego filmu posiada zmienny bitrate (VBR), wtedy otrzymasz taki komunikat:

4. Kliknij Nie.
5. Po wczytaniu pliku video wybieramy kolejno Strumienie -> Lista strumieni.
6. Kliknij Strumienie -> Lista strumieni.. Tutaj masz 3 opcje do wyboru: nas interesuje ta ostatnia Disable czyli USUŃ
(1) Demux - dźwięk zostanie zapisany w formacie MP3 lub AC3 zależnie od tego w jakim jest formacie.
(2) Save WAV - dźwięk zostanie zapisany w formacie WAV.
(3) Disable - calkowicie usuwa dźwięk z pliku video.

Zaznaczamy i klikamy USUŃ Disable
7. Zapisz plik bez dzwieku
Włączmy program VirtualDubMod bez dzwieku
. Plik--> Otwórz plik wideo, a następnie Wideo--> Kopiowanie bezpośrednie.
Teraz podmieniamy ścieżkę: Strumienie--> Lista strumieni Dodaj

(dodajemy nagrana ścieżkę z lektorem) i klikamy OK.
Teraz zapisujemy: Plik---> Zapisz jako i podaj lokalizację i nazwę dla nowego pliku
Kliknij Zapisz. Rozpocznie sie proces łączenia dźwięku z obrazem!

FOTY zapożyczone z innych stron
Chyba dobrze to wytłumaczyłem
#6 Niedostępny
Napisany 27 February 2008 - 12:31
Witam.
Z racji tego,ze moze sie to komus przydac i by nie zginelo w tlumie to temat przypinam.
Pzd.
Z racji tego,ze moze sie to komus przydac i by nie zginelo w tlumie to temat przypinam.
Pzd.
Uwaga:
Moje linki mozesz pobrac z dzialu VIP bez limitu transferu a znajduje sie on TUTAJ
Nie masz dostepu do dzialu VIP - wykup juz dzis i pobieraj za free TUTAJ

If links get deleted please let me know and I will upload again.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników