Skocz do zawartości

Żużel

100 odpowiedzi na ten temat

#1 Niedostępny   godun

White Member

• Members
  • Dołączył Tue, 15 May 07
  • 10 Tematów
    • 22 Postów

Reputacja: 0
Neutral

Napisany 18 May 2007 - 21:47

Problemy Unii Tarnów przed meczem z Unibaksem Toruń

Żużlowcy Unii Tarnów przystąpią do niedzielnego meczu ekstraligi z Unibaksem Toruń bardzo mocno osłabieni. Oprócz Petera Ljunga - ze względu na kontuzję - nie będzie mógł pojechać Danił Iwanow.

W meczu ligi rosyjskiej Iwanow złamał rękę w nadgarstku. W niedzielnym meczu w Tarnowie ma go zastąpić Szymon Kiełbasa.

Przypomnijmy, że Ljung - szwedzki żużlowiec jeżdżący w Unii Tarnów - doznał kontuzji 22 kwietnia podczas meczu ekstraligi w Tarnowie, w którym "Jaskółki" podejmowały Polonię Bydgoszcz. W 10. biegu podczas walki z Andreasem Jonssonem miał upadek, został wykluczony i odwieziony do szpitala. Uraz nie pozwala mu na start w niedzielę.

Barw Unii na pewno też nie będzie bronić Robert Wardzała, który ma złamaną nogę.
Dodany obrazek
Dodany obrazekDodany obrazek

#2 Niedostępny   godun

White Member

• Members
  • Dołączył Tue, 15 May 07
  • 10 Tematów
    • 22 Postów

Reputacja: 0
Neutral

Napisany 18 May 2007 - 21:49

"Jaskółki" z "Aniołami" bez Ljunga

Peter Ljung - szwedzki żużlowiec jeżdżący w barwach Unii Tarnów - ze względów zdrowotnych nie pojedzie w niedzielnym meczu ekstraligi z Unibaksem Toruń.

Ljung doznał kontuzji 22 kwietnia podczas meczu ekstraligi w Tarnowie, w którym "Jaskółki" podejmowały Polonię Bydgoszcz. W 10. biegu podczas walki z Andreasem Jonssonem miał upadek, został wykluczony i odwieziony do szpitala.

O jego przydatności dla tarnowskiej drużyny w niedzielnym meczu z "Aniołami" z Torunia miał zdecydować trening. Jednak po konsultacjach lekarskich w Szwecji okazało się, że zawodnik "Jaskółek" nie może przyjechać do Tarnowa.
Dodany obrazek
Dodany obrazekDodany obrazek

#3 Niedostępny   Peja

.::WD::.

• Elite Member
  • Dołączył Fri, 25 May 07
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Reputacja: -5
Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:23

Król polowania Władysław Komarnicki odbiera gratulacje

- Utrzymywanie tajemnicy przez ostatni miesiąc, którą nie mogłem się z nikim podzielić, to były jedne z najtrudniejszych dni w moim życiu. Na szczęście już jest po wszystkim. Mamy w Gorzowie zespół na ekstraligowym poziomie - powiedział prezes Stali.

Wczoraj to był jeden z najszczęśliwszych ludzi na ziemi. Przez miesiąc grał jedną z najważniejszych partii w życiu. Okazał się pokerzystą na najwyższym poziomie. Prezes Stali Gorzów namówił do występów w gorzowskim klubie czwartego żużlowca świata Tomasza Golloba i ósmego Rune Holtę.

Ireneusz Klimczak: Tuż przed naszym spotkaniem zadzwonił do mnie szczęśliwy kibic z Kostrzyna i prosił, aby przekazać panu, że cygaro zwycięzcy powinien pan mieć przy sobie cały czas, bo to co zrobił pan na rynku transferowym po awansie do ekstraligi to był prawdziwy majstersztyk.

Władysław Komarnicki: Nie potrafię znaleźć słów, aby opisać moją ulgę. Obiecałem żużlowcom, że do 30 listopada będę milczał. Jak ja się męczyłem. Codziennie informacje, że moi zawodnicy podpisują już kontrakty tu, czy tam. Dziesiątki telefonów, czy aby na pewno już nic nie może się zmienić. Prześmiewcze wypowiedzi i komentarze. I wreszcie nadszedł dzień, w którym mogę wreszcie ogłosić, że nasza Stal w ekstralidze nie będzie się martwić czy spadniemy, czy nie.

Długo trwały negocjacje z Tomaszem Gollobem i Rune Holtą?

- Nie. To były bardzo owocne i precyzyjne rozmowy. Tomasz to człowiek, który naprawdę bardzo mile mnie zaskoczył. Jego klasa sportowa nie jest przypadkowa. To profesjonalista w każdym calu. Dla obu zawodników nie liczyły się tylko pieniądze. Pokazaliśmy im wiele miejsc, z których mogą korzystać w Gorzowie. Rune z menadżerem oglądali zmieniony nie do poznania stadion, Askanę, hotel Qubus, nawet saunę. Namawialiśmy do współpracy z zarządem składającym się z ludzi, którym się w życiu powiodło, a chcą dorobić się na żużlu. Potem podaliśmy sobie ręce. Tomasz kazał mi schować kartkę, na której chciałem spisać z nim uzgodnione szczegóły. Powiedział, że jego słowo honoru wystarczy. Jak widać poważni ludzie dotrzymują słowa.

Dobrze odczytaliśmy Pana intencje? Rozmowy przy światłach kamer z Nicki Pedersenem to był tylko szum medialny?

- Od początku myśleliśmy o dwójce Gollob, Holta. Marzył o nich trener Stanisław Chomski, który odegrał ogromną rolę w negocjacjach. Jego nazwisko i praca w reprezentacji z największymi gwiazdami to było to spoiwo łączące nowych zawodników ze Stalą. Musieliśmy jednak prowadzić wyrafinowaną grę. Przyjazd Pedersena to miał być sygnał dla wszystkich, że beniaminek nie wchodzi do ekstraligi na wyrost, a ma wszystko dobrze poukładane i stać go na topowych zawodników. Duńczyk przyjechał, porozmawiał, a my robiliśmy swoje. To fantastyczne uczucie wiedzieć, że dopięliśmy swego. Spełniliśmy, mam nadzieję, marzenia kibiców.

To są bardzo drogie transfery?

- Najlepsi zawodnicy sporo kosztują, ale nasz budżet ma solidne podstawy i nie jest wzięty z kapelusza. Nic nie podpisaliśmy na wyrost. Nie byłoby kasy, nie mielibyśmy Holty i Golloba, bo świecić później oczami to nie jest w moim stylu. Wiem już, że inni za o wiele mniej pewnych żużlowców, w ostatniej chwili z konieczności muszą płacić o wiele więcej. Komu lepiej płacić wielkie pieniądze? Miernotom, średniakom, czy tym z czuba. Gwarantującym prawdziwy profesjonalizm. Mamy u siebie najlepszego polskiego żużlowca. Zawodnika, który potrafi zrobić w parkingu niesamowity klimat, uwielbiającego ligowe ściganie. Tomasz Gollob z chęcią zgodził się, aby kapitanować Stali. Czy mogliśmy sobie wymarzyć coś więcej?

Stal na sezon 2008 jest już kompletna?

- Tak. Ewentualnie zostanie z nami jeszcze Piotr Paluch. Jeśli nie znajdzie sobie innego klubu to zawsze ma u mnie otwarte drzwi. Zresztą rozmawiałem już z Piotrem. Mamy sześciu seniorów. Nie boję się, że to za mało. Niektórzy trochę lekceważą naszych juniorów. Uważam, że to błąd. Młodzież ma pełne prawo pojechać w ekstraklasie wiele ważnych wyścigów.

Paweł Hlib też mieści się w Pana składzie? Mocno wszystkich zawiódł.

- Przegadałem z nim już wiele godzin. Zna moje zdanie. Dostał szansę, jeśli się nie zmieni, pójdzie na dno. Postawiłem przed nim wiele warunków do spełnienia, o których nie chcę mówić. Niech one zostaną między mną, a Pawłem. Od tego chłopaka nie można się odwrócić, ale założy plastron Stali dopiero wtedy, gdy będę pewien, że na to naprawdę zasługuje. Jazda u boku Golloba i Holty to nie tylko dla niego może być wielki kop do przodu w karierze. U jego boku są super sponsorzy, którzy nie opuścili go nawet po tak bolesnej historii. Powtarzam. Reszta zależy tylko i wyłącznie od niego.

#4 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:24

Koniec tajemnic w Stali Gorzów

Wielka tajemnica, którą Gorzów żył przez wszystkie listopadowe dni, przestała być tajemnicą. Prezes Stali Władysław Komarnicki w piątek oficjalnie ogłosił: w naszej ekstraligowej drużynie pojadą w 2008 r. Tomasz Gollob, Rune Holta i Peter Karlsson.

Do fanów Stali od kilku tygodni dochodziły nieoficjalne informacje, że klub dogadał się z dwoma żużlowcami ze światowej czołówki. Pisaliśmy o nich także w "Gazecie". Prezes Komarnicki obiecał najlepszych jeźdźców sponsorom klubu podczas spotkania w Przyłęsku. Nie ujawniał jednak ich nazwisk, a media rozpisywały się o tym, że młodszy z braci Gollobów trafi do Rzeszowa, a Rune Holta pozostanie w Tarnowie. Jak się okazało, umówił się z czołowymi żużlowcami świata, że będzie milczał jak grób do 30 listopada.

- Potwierdzam, że wybrałem Gorzów - powiedział wczoraj Tomasz Gollob. - Poznałem tutaj poważnych ludzi, klub o fajnej perspektywie. Proszę spojrzeć ile razy w czasie mojej kariery zmieniałem barwy? To jest naprawdę ważna decyzja i nie podjąłem jej nagle, dla kaprysu. Niech fani zbierają już siły, bo czekają ich niezłe emocje. Przejście do gorzowskiej drużyny razem z Rune Holtą to zupełny przypadek, ale nie powiem, że się nie cieszę. To znakomity żużlowiec i profesjonalista - dodał najlepszy polski zawodnik.

Znamy już wszystkie ważne daty dla Stali. Kibice spotkają się z nowymi zawodnikami 7 i 14 grudnia. W przyszły piątek o godz. 17 w gorzowskiej Askanie oficjalnie zwiążą się z beniaminkiem ekstraligi Rune Holta, Peter Karlsson, Thomas H. Jonasson oraz jeszcze jeden zagraniczny junior. Prezes Komarnicki nie chciał zdradzić kto to będzie, ale według naszym informacji do Stali dołączy 20-letni Duńczyk Kenneth Hansen, czołowy zawodnik swojego kraju w kategorii młodzieżowej, zakontraktowany również na następny sezon do Wilków z Wolverhampton - zespołu z angielskiej Elite League. Na deser, na 14 grudnia gorzowscy działacze zostawili sobie spotkanie fanów z Tomaszem Gollobem.

Prezes Komarnicki, mimo zakontraktowania naprawdę mocnego jak na beniaminka składu, nie stawia przed zespołem na przyszły sezon żadnego szalonego celu. Stal ma przede wszystkim spokojnie się utrzymać. Być w pierwszej szóstce i wystartować w fazie play-off. - To też bardzo mi się spodobało - zakończył Tomasz Gollob. - Podejdźmy spokojnie do sprawy, zbudujmy klimat w zespole, poznajmy się nawzajem i najpierw wypracujmy sobie pewne miejsce w czołowej szóstce, które gwarantuje jazdę w fazie play-off. A potem wspólnie zdecydujemy co dalej. Współpraca z Gorzowem zaczęła się dla mnie naprawdę miło. W mieście, w którym gwiazdami byli Edward Jancarz i Zenon Plech, powinien być żużel na najwyższym poziomie. I takie ściganie dostaną w przyszłym roku kibice Stali.

CAELUM STAL GORZÓW 2008:

seniorzy - Rune Holta, Tomasz Gollob, Matej Ferjan (Słowenia), Paweł Hlib, Peter Karlsson (Szwecja), Jesper B. Jensen (Dania).

juniorzy - Thomas H. Jonasson (Szwecja), Adrian Szewczykowski, Kenneth Hansen (Dania), Paweł Zmarzlik, Mateusz Mikorski.

#5 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:25

Jest terminarz ekstraligi!

W sobotę po południu na zamku w Rydzynie koło Leszna, podczas nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników Speedway Ekstraligi i posiedzenia Rady Nadzorczej wylosowano zestaw par meczowych do kalendarza przyszłorocznych rozgrywek ekstraligi. Runda zasadnicza rozpocznie się 6 kwietnia a dobiegnie końca 10 sierpnia

W pierwszych meczach inaugurujących sezon 2008 najciekawiej zapowiada się spotkanie w Lesznie, gdzie mistrz sezoniu 2007 - Unia podejmować będzie dysponującego wystrzałowym składem na przyszły rok Złomrex Włókniarza Częstochowa.

Do pierwszej konfrontacji zeszłorocznych mistrzów z wicemistrzami dojdzie dopiero 17 maja, kiedy to w Lesznie Unia podejmie Unibax Toruń. Za to już w drugiej kolejce, 13 kwietnia, kibice będą mogli znów ekscytować się tradycyjnymi derby Ziemi Lubuskiej: Kronopol Zielona Góra - Stal Gorzów.

Po raz pierwszy natomiast od 30 lat nie dojdzie do derby Pomorza, bowiem Polonia Bydgoszcz spadła do I ligi.

Terminarz rundy zasadniczej ekstraligi 2008:

I kolejka - 6.04.2008
Unia Leszno - Włókniarz Częstochowa
Unia Tarnów - Kronopol Z. Góra
Stal Gorzów - Atlas Wrocław
Unibax Toruń - Marma Rzeszów

II kolejka - 13.04.2008
Kronopol Z. Góra - Stal Gorzów
Włókniarz Częstochowa - Unia Tarnów
Atlas Wrocław - Unibax Toruń
Marma Rzeszów - Unia Leszno

III kolejka - 20.04.2008
Unia Leszno - Unia Tarnów
Stal Gorzów - Włókniarz Częstochowa
Unibax Toruń - Kronopol Z. Góra
Marma Rzeszów - Atlas Wrocław

IV kolejka - 1.05.2008
Unia Tarnów - Stal Gorzów
Kronopol Z. Góra - Marma Rzeszów
Włókniarz Częstochowa - Unibax Toruń
Atlas Wrocław - Unia Leszno

V kolejka - 4.05.2008
Stal Gorzów - Unia Leszno
Atlas Wrocław - Kronopol Z. Góra
Unibax Toruń - Unia Tarnów
Marma Rzeszów - Włókniarz Częstochowa

VI kolejka - 16.05.2008
Unia Leszno - Unibax Toruń
Unia Tarnów - Atlas Wrocław
Stal Gorzów - Marma Rzeszów
Włókniarz Częstochowa - Kronopol Z. Góra

VII kolejka - 1.06.2008
Kronopol Z. Góra - Unia Leszno
Atlas Wrocław - Włókniarz Częstochowa
Unibax Toruń - Stal Gorzów
Marma Rzeszów - Unia Tarnów

VIII kolejka - 8.06.2008
Unia Leszno - Kronopol Z. Góra
Unia Tarnów - Marma Rzeszów
Stal Gorzów - Unibax Toruń
Włókniarz Częstochowa - Atlas Wrocław

IX kolejka - 20.06.2008
Kronopol Z. Góra - Włókniarz Częstochowa
Atlas Wrocław - Unia Tarnów
Unibax Toruń - Unia Leszno
Marma Rzeszów - Stal Gorzów

X kolejka - 6.07.2008
Unia Leszno - Stal Gorzów
Unia Tarnów - Unibax Toruń
Kronopol Z. Góra - Atlas Wrocław
Włókniarz Częstochowa - Marma Rzeszów

XI kolejka - 20.07.2008
Unia Leszno - Atlas Wrocław
Stal Gorzów - Unia Tarnów
Unibax Toruń - Włókniarz Częstochowa
Marma Rzeszów - Kronopol Z. Góra

XII kolejka - 27.07.2008
Unia Tarnów - Unia Leszno
Kronopol Z. Góra - Unibax Toruń
Włókniarz Częstochowa - Stal Gorzów
Atlas Wrocław - Marma Rzeszów

XIII kolejka - 3.08.2008
Unia Leszno - Marma Rzeszów
Unia Tarnów - Włókniarz Częstochowa
Stal Gorzów - Kronopol Z. Góra
Unibax Toruń - Atlas Wrocław

XIV kolejka - 10.08.2008
Kronopol Z. Góra - Unia Tarnów
Włókniarz Częstochowa - Unia Leszno
Atlas Wrocław - Stal Gorzów
Marma Rzeszów - Unibax Toruń

#6 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:26

Unibax na inaugurację zmierzy się z Marmą

Na zamku w Rydzynie koło Leszna wylosowano w sobotę zestaw par przyszłorocznych rozgrywek ekstraligi żużla. Na inaugurację Unibaxpojedzie u siebie z Marmą Rzeszów.

Runda zasadnicza rozpocznie się 6 kwietnia, a skończy 10 sierpnia. Po niej nastąpi faza play-off.

W pierwszych meczach inaugurujących sezon 2008 zmierzą się: Unia Leszno ze Złomrexem Częstochowa, Unia Tarnów z Kronopolem Zielona Góra, Stal Gorzów z Atlasem Wrocław i Unibax Toruń z Marmą Rzeszów. Najciekawiej zapowiada się spotkanie w Lesznie, gdzie mistrz 2007, Unia, podejmować będzie Złomrex mający "wystrzałowy" skład na przyszły rok. Do pierwszej konfrontacji zeszłorocznych mistrzów z wicemistrzami dojdzie 17 maja, kiedy to w Lesznie Unia podejmie Unibax Toruń.

Już w drugiej kolejce, 13 kwietnia, kibice będą mogli znów ekscytować się tradycyjnymi derbami Ziemi Lubuskiej: Kronopol Zielona Góra - Stal Gorzów. Po raz pierwszy od 30 lat nie dojdzie natomiast do derbów Pomorza, bo Polonia Bydgoszcz spadła w ostatnim sezonie do I ligi.

#7 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:27

Żużlowiec Unibaksu lepszy od kobiety

Junior toruńskiego Unibaksu zwyciężył w dwudniowym turnieju o Indywidualne Mistrzostwo Zachodniej Australii.

Młody żużlowiec drużyny z naszego miasta pokonał w klasyfikacji generalnej Jamesa Holdera i Trevora Hardinga. Pierwszy raz zawodnik Unibaksu walczył na torze z kobietą. Jedną z uczestniczek mistrzostw była Carley Gittus - według portalu www.sportowefakty.pl zdobyła 10 punktów.

O formę Holdera, który zostanie podstawowym juniorem Unibaksu w przyszłorocznym sezonie, torunianie mogą być spokojni. Jeszcze w tym miesiącu żużlowiec weźmie udział w indywidualnych mistrzostwach Australii i bardzo wcześnie rozpocznie przygotowania do sezonu. Ma szanse na medal - w turnieju zabraknie m.in. Leigh Adamsa i Jasona Crumpa. Holder będzie walczył o zwycięstwo z Frederikiem Lindgrenem, Joe Screenem i Filipem Siterą.

#8 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:28

Unibax zaangażował kolejnego żużlowca

I to od razu na trzy lata.

Zrobił to mimo, że raczej nie będzie go wystawiał do składu. Klub przedłużył kontrakt z Alanem Marcinkowskim, któremu kończy się wiek seniora. - Chcieliśmy mu pomóc, a dzięki temu będzie mógł łatwiej znaleźć klub. Potrzebuje jazdy, a w Toruniu będzie miał na to niewielkie szanse, więc zostanie wypożyczony - mówi prezes Unibaksu Wojciech Stępniewski.

#9 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:29

Jaguś: finansowa Ameryka w Toruniu

Nie byłem nigdzie za granicą, bo odpoczywam - mówi o swoich wakacjach Wiesław Jaguś, jeden z liderów Unibaksu.

Żużlowiec toruńskiego klubu o swoich planach mówi w "Tygodniku Żużlowym":

Jak odpoczywasz po wyczerpującym sezonie? Bez żadnych fajerwerków. Nigdzie nie byłem za granicą, bo... odpoczywam. Wystarczająco najeżdżę się w sezonie, tak że po jego zakończeniu brakuje mi... zwykłego posiedzenia przed telewizorem! Żadnych wczasów więc nie było. Kiedy rozpoczniesz przygotowania do sezonu 2008? Na początku grudnia. Zacznę tradycyjnie od ogólnorozwojówki.

Jesteś weteranem jeśli chodzi o starty w Toruniu, czy kiedykolwiek było lepiej w tym klubie? Jeżdżę w Toruniu od 1991 roku, a więc szesnaście lat! Przeżyłem kilku prezesów i nic mnie już nie zdziwi. Tak jak mamy dzisiaj nie było nigdy. Wszystko jest poukładane pod każdym względem. Czyli płacą wszystkim i dużo i na czas... Czy dużo to nie wiem, bo każdy ma kontrakt indywidualny. Wiem że wszyscy mają wypłacane takie pieniądze, na które przystali. Najważniejsze jednak, że wypłaty są terminowe. Czeka się najwyżej tydzień, a to w polskim żużlu "Ameryka".

#10 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:30

Unia z licencją, Polonia w I lidze

Unia Tarnów otrzymała licencję warunkową i wystartuje w żużlowej ekstralidze w 2008 r. To koniec marzeń bydgoskiej Polonii o ewentualnym zastąpieniu w elicie klubu z Małopolski

- Unia dostarczyła nam komplet dokumentów i praktycznie spełniła wszystkie wymogi z nawiązką. Otrzymała licencję warunkową do marca 2008 r. Wtedy sprawdzimy, czy spłaty długów wobec zawodników przebiegają zgodnie z harmonogramem - mówił we wtorek po zakończeniu obrad komisji licencyjnej Polskiego Związku Motorowego Ryszard Kowalski, prezes Ekstraligi Żużlowej SA.

Ta decyzja praktycznie zamyka szansę bydgoskiej Polonii na starty w elicie w 2008 r. Obecnie ostatnią deską ratunku dla bydgoszczan jest kontrola finansów klubu z Tarnowa. Zdaniem prezesa ŻKS Polonia Leszka Tillingera, "Jaskółki" mogły przekroczyć dozwolony maksymalny limit wydatków, czyli 3.850 mln zł. Polonia zapłaciła 10 tys. zł. za audyt w Unii, ale na jego wyniki będzie musiała poczekać jeszcze około miesiąca. Teoretycznie jest jeszcze możliwość, że klub z Tarnowa karnie opuści szeregi najlepszych drużyn w Polsce, sprawa musiałaby jednak trafić do sądu, a relegowanie Unii musiałoby poprzeć aż siedmiu z dziewięciu uprawnionych do głosowania udziałowców Ekstraligi Żużlowej.

To mało prawdopodobna opcja, nie bardzo wierzą w nią nawet sami bydgoszczanie. 11 grudnia udziały w spółce EŻ odkupi od Polonii beniaminek ekstraligi - Stal Gorzów.

Jeszcze kilka tygodniu temu wydawało się, że stojąca nad przepaścią Unia nie będzie miała szans na otrzymanie licencji. W Tarnowie zrobiono jednak wszystko, by utrzymać żużel w tym mieście.

Największym problemem klubu z Małopolski były pieniądze, a właściwie ich brak. Przez długi czas po zakończeniu sezonu wydawało się, że tarnowianie nie zdołają zgromadzić odpowiednich środków finansowych na kolejny sezon. Wszystko zmieniło jednak niedawne podpisanie umowy sponsorskiej z Zakładami Azotowymi, jedną z największych firm w Małopolsce. "Azoty" pokryły część zobowiązań Unii z 2007 r., zapewniły także wsparcie na kolejny sezon.

- Nie zdradzę, jak wysoka jest to kwota, ale na pewno pozwoli nam sprawnie funkcjonować - twierdzi prezes Unii Paweł Pawłowski, który przed tygodniem podpisał dwie następne umowy z kolejnymi sponsorami.

Jaki los czeka teraz Polonię?

Bydgoszczanie nie muszą martwić się o licencję. Otrzymali ją już przed miesiącem, jako jeden z pierwszych klubów w Polsce. Zakończone zostało już kompletowanie składu na kolejny sezon.

W ciągu kilku najbliższych dni umowę z Polonią podpisze Zenon Plech, który na stanowisku trenera zastąpi zwolnionego przed miesiącem Zdzisława Ruteckiego.

#11 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:31

Jak pogoda dopisze, w sobotę będą jeździć

Stowarzyszenie CKM Włókniarz zaprasza na sobotni Turniej Mikołajkowy. Jeżeli w najbliższych dniach nie będzie opadów, zawody powinny się odbyć bez przeszkód

- Gdyby turniej miał się odbyć dzisiaj, o ściganiu nie byłoby mowy - mówi dyrektor klubu Lech Małagowski. - Pracujemy jednak nad torem. Jakiś czas temu usunęliśmy z niego wodę i najbardziej rozmoczoną warstwę nawierzchni, a teraz staramy się go suszyć. Nie jest to łatwe, bo brakuje słońca i, niestety, padają deszcze. Jeżeli tylko pogoda się poprawi, w sobotę tor będzie w dobrym stanie.

Turniej ma być pewnego rodzaju prezentem od stowarzyszenia dla kibiców żużla. - Ustaliliśmy symboliczne ceny biletów i przygotowaliśmy sporo atrakcji - dodaje Małagowski. - W kasach rozdawane będą czapki Świętego Mikołaja, a na zakończenie imprezy odbędzie się pokaz sztucznych ogni.

Organizatorom udało się skompletować dość atrakcyjną obsadę. Przyjedzie m.in. indywidualny mistrz Polski z 2004 Grzegorz Walasek. Klub chciał również zaprosić innego mistrza - Rune Holtę, ale Norwega z polskim paszportem zabraknie w sobotę.

- Myślę, że zawody dostarczą sporych emocji - liczy Małagowski. - W sobotę przede wszystkim chodzić będzie o dobrą zabawę, a tej na pewno nie zabraknie.

Organizatorzy postanowili, że w przypadku odwołania turnieju, odbędzie się mikołajkowy piknik.

- Zaprosiliśmy na imprezę wiele dzieci, m.in. z domów dziecka i szkół, także spoza Częstochowy, i nie możemy ich zawieść - informuje Izabela Cichecka z sekretariatu klubu. - Dodatkowe atrakcje na pewno się odbędą. Przygotowaliśmy też gorący bufet, w którym za symboliczną złotówkę będzie można kupić bigos i gorące napoje. Zapraszamy na stadion.

Impreza na Arenie Lwa przy ul. Olsztyńskiej rozpocznie się o godz. 17. Bilety w cenie 5 i 10 zł.

Lista startowa: 1. Adam Skórnicki, 2. Grzegorz Walasek, 3. Łukasz Jankowski, 4. Mateusz Szczepaniak, 5. Michał Szczepaniak, 6. Piotr Świderski, 7. Artur Pietrzyk, 8. Roman Chromik, 9. Roman Poważny, 10. Marcin Rempała, 11. Maciej Kuciapa, 12. Marcin Piekarski, 13. Mariusz Puszakowski, 14. Tomasz Bajerski, 15. Marcin Sekula, 16. Adam Pawliczek.

#12 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:32

Liga bez Atlasa? Jeśli nie zapłaci Unibaksowi...

30 tys. zł oraz odsetki - na taki przelew od Atlasa Wrocław czekają działacze Unibaksu. I jeśli pieniędzy za walkower z sierpnia wkrótce nie dostaną, mogą spowodować odebranie rywalowi licencji na starty w Ekstralidze.

Lipiec tego roku - Unibax na swoim torze podejmuje Atlas Wrocław, ale spotkanie zostaje przerwane z powodu deszczu. Oba kluby nie są w stanie ustalić drugiego terminu spotkania, więc musi wyznaczyć go komisarz ligi. Wskazuje na 4. sierpnia. Unibax przygotowuje tor, sprzedaje bilety, jest gotowy na mecz. Ale wrocławianie do Torunia nie przyjeżdżają. Później tłumaczą, że zrezygnowali z walki, bo nie byli w stanie skompletować składu.

Przepisy okazują się dla wrocławian bezlitosne: za oddanie meczu walkowerem muszą zapłacić rywalowi 30 tys. zł. Takie jest odszkodowanie za poniesione wydatki dla organizatora spotkania - w tym przypadku Unibaksu. Klub z Wrocławia odwoływał się do kilku instancji, ale za każdym razem decyzja była taka sama: musi zapłacić Unibaksowi. Nadal tego nie zrobił.

Działacze toruńskiego klubu tracą cierpliwość. Przypomnieli Atlasowi o zaległościach wysyłając polecony list z żądaniem zapłaty. I czekają na przelew z Wrocławia. - Jeśli nie będzie zrealizowany przez okres półtora tygodnia od momentu odebrania listu, zgłosimy to do Polskiego Związku Motorowego - ostrzega prezes Unibaksu Wojciech Stępniewski.

A to dla Atlasa będzie oznaczało kłopoty - zostanie uznany za klub zadłużony. W takiej sytuacji traci licencję na starty w Ekstralidze, bo jednym z kryteriów dla uczestników jest brak zaległości. Jego żużlowcy będą mogli szukać nowych pracodawców.

W poniedziałek nie udało się skontaktować z żadnym z działaczy klubu z Wrocławia.

Starcia toruńsko-wrocławskie

W minionym sezonie do spięć między klubami dochodziło już kilkakrotnie. Oprócz sprawy walkowera była jeszcze kwestia tzw. zastępstwa zawodnika (żużlowiec Atlasa Tomasz Jędrzejak w półfinale ligi był zastępowany, mimo że nie narzekał na zdrowie) oraz oskarżeń wrocławian. Działacze klubu z tego miasta twierdzili, że Unibax rozpoczął negocjacje z Hansem Andersenem i Chrisem Holderem - byli zawodnikami Atlasa, a kilka tygodni temu przenieśli się do Torunia - jeszcze w trakcie rywalizacji obu drużyn.

#13 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:33

Zmora: Kibice chcieli Crumpa, to mają

O terminarzu gorzowskiej drużyny wiedzieliśmy tylko tyle, że w pierwszym spotkaniu, zgodnie z tradycją, beniaminek ekstraligi pojedzie na swoim torze. Na początek chcieliśmy dostać Rzeszów lub Tarnów, dostaliśmy Wrocław. Na derby do Zielonej Góry jedziemy już w drugiej kolejce. Czy to dla Stali było szczęśliwe losowanie? To pytanie zadaliśmy dyrektorowi naszego klubu.

Ireneusz Klimczak: Witamy ekstraklasę pojedynkiem u siebie z Atlasem Wrocław, potem jedziemy na wielkie starcie z ZKŻ Kronopol. Tego właśnie chcieliśmy?

Ireneusz Maciej Zmora: Losowanie nie było złe, choć może oczekiwaliśmy na początek trochę słabszego rywala. Atlas to też nie powinien być ten sam zespół, co przed dwoma sezonami, gdy zdobywał mistrzostwo kraju, czy rok temu. Odeszli przecież Hans Andersen i Kenneth Bjerre.

To oczywiście nie oznacza, że wolno wrocławian lekceważyć. Trener Marek Cieślak będzie miał ludzi otrzaskanych, którzy na pewno nie wystartują po to, aby przegrywać. Kolejne spotkania u siebie też będą bardzo poważnymi sprawdzianami naszej wartości. Przyjedzie Włókniarz Częstochowa, który sięgnął po Nicki Pedersena i chce złotego medalu oraz mistrz Polski, Unia Leszno.

Atlas to w tej chwili przede wszystkim Jason Crump.

Wiemy, że Jason to ulubieniec gorzowskiej publiczności. Dowody tego mieliśmy choćby na Memoriale Edwarda Jancarza, podczas którego Australijczyk był witany jak w domu. Nasi fani chcieli Crumpa na inauguracji rozgrywek ekstraligi i będą go mieli. Co prawda nie pojedzie po naszej stronie, jest aktualnie bardzo mocno związany z Wrocławiem, ale jestem pewien, że przywita go na naszym stadionie burza braw.

To dobrze, że już na drugie spotkanie jedziemy do Zielonej Góry?

Jeśli mecz z naszymi sąsiadami miałby być na koniec pierwszej rundy, to wolelibyśmy go mieć najpierw u nas. Jest na początku i dlatego jesteśmy zadowoleni, że zaczynamy od stadionu rywala. To oznacza, że jako gospodarz wystartujemy z ZKŻ dopiero pod sam koniec sezonu zasadniczego. Kibice są pewnie zachwyceni, bo przecież bardzo stęsknili się za derbami. Zapowiada się piękna walka dwóch mocnych i wyrównanych drużyn. Mamy mały kłopot z martwym sześciotygodniowym ligowym okresem na naszym stadionie w czerwcu i lipcu. Wtedy chcemy zorganizować kolejny turniej poświęcony Edwardowi Jancarzowi.

Na pierwszy mecz ekstraligowy w Gorzowie poczekamy jeszcze cztery miesiące, ale bardzo ważne rzeczy dla Stali mamy zaplanowane już na ten tydzień. Nic się nie zmieniło?

Prezes Władysław Komarnicki w miniony piątek zaprosił wszystkich fanów do Askany na 7 i 14 grudnia. W najbliższy piątek o godz. 17 kibice spotkają się między innymi z Rune Holtą i Peterem Karlssonem, a tydzień później z Gorzowem przywita się Tomasz Gollob. Wszyscy jesteśmy bardzo szczęśliwi, że negocjacje dobrnęły do pozytywnego końca i właśnie teraz możemy przedstawić Stal godną elity na sezon 2008.

*Ireneusz Maciej Zmora - dyrektor Stali Gorzów, w sobotę, razem z prezesem Władysławem Komarnickim, brał udział w losowaniu rozgrywek ekstraligi na najbliższy sezon

#14 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:34

Żużlowa lista transferowa: nieznany junior za pół miliona

Tylko dziesięciu zawodników jest na oficjalnej żużlowej liście transferowej. Najdroższy okazał się młodzieżowiec z Rybnika - Artur Maciończyk. Kosztuje pół miliona zł.

W oficjalnym komunikacie prasowym spółki Ekstraliga Żużlowa napisano:

Opublikowana dziś przez Biuro Sportu PZMot lista transferowa jest najkrótszą w dziejach polskiego żużla, od kiedy wprowadzono zawodnicze kontrakty. Znalazło się na niej jedynie 10 zawodników. Są to jeźdźcy, którzy podpisali umowy kontraktowe jeszcze w 2005 roku na dwa lata i do tej pory nie zawarli nowej umowy kontraktowej z żadnym klubem.

Lista jest reliktem poprzedniego regulaminu, kiedy nie obowiązywało jeszcze "prawo Bosmana" i zawodnicy nie mogli dowolnie wybierać pracodawcy na kolejne lata. Obecnie pozostaje jeszcze dalszych 5 żużlowców ze "starymi" długoterminowymi kontraktami, którzy trafią na listy transferowe w kolejnych latach.

Na liście znalazło się 10 zawodników, a tylko przy trzech z nich widnieją kwoty transferowe. Na ponad pół miliona złotych wyceniony został junior RKM Rybnik Artur Maciończyk, na nieco ponad 50 tys. złotych Piotr Świderski (WTS Wrocław), a na równe 10 tysięcy Adrian Płuska (również Wrocław). Pozostała siódemka jest "do wzięcia" za darmo. Są to: Krzysztof Buczkowski i Krystian Klecha z Polonii Bydgoszcz, Michał Rajkowski ze Stali Gorzów, Roman Poważny z RKM Rybnik, Dariusz Staniszewski (Start Gniezno), Damian Grabski (ZKŻ Zielona Góra) i Marcin Kędziora (Kolejarz Rawicz).

PZMot poinformował również, że za obopólną zgodą Marcin Nowaczyk (PSŻ Poznań), mimo ważnego kontraktu, będzie mógł zmienić klub. W jego przypadku kwota odstępnego to 40 tys. złotych.

Na żużlowych torach nie zobaczymy już następujących zawodników, którzy definitywnie zakończyli kariery. Poza niedawnym indywidualnym mistrzem świata juniorów z 2001 roku Dawidem Kujawą (ZKŻ Zielona Góra), nie ma na liście znanych nazwisk. Są to Piotr Tajchert (KM Ostrów), Jakub Trygar (KSŻ Krosno), Andrzej Ruszkiewicz (WTS Wrocław), Dariusz Pieprzka (Polonia Bydgoszcz), Tomasz Grabowski (ZKŻ Zielona Góra), Paweł Sikora (Kolejarz Rawicz).

#15 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:35

Jonsson zostaje w Anglii

Żużlowiec bydgoskiej Polonii Andreas Jonsson przedłużył kontrakt z angielskim zespołem Lakeside Hammers występującym w Elite League.

Wystartuję we wszystkich spotkaniach, które nie będą kolidowały z innymi rozgrywkami. Podpisuję umowę na cały sezon - pisze na swojej stronie internetowej Szwed. 27-letni żużlowiec Polonii rozpoczął już przygotowania do kolejnych rozgrywek. Jonsson przyznaje, że podczas wykonywanych ćwiczeń nadal odczuwa ból w kontuzjowanym barku.

#16 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:36

Unibax żąda pieniędzy od Atlasu

Unibax Toruń w trybie natychmiastowym domaga się od Atlasu Wrocław zapłaty 30 tys. zł kary i odsetek za walkower w lipcowym meczu ekstraligi. W Toruniu przekonują, że wrocławskiemu klubowi grozi odebranie licencji, a także zakaz podpisywania kontraktów!

Jesteśmy spokojni, racja jest po naszej stronie, poza tym licencję już nam przyznano - mówi prezes Atlasu Andrzej Kuchar.

29 lipca Atlas zmierzył się w Toruniu z Unibaksem, mecz został jednak przerwany po sześciu wyścigach. Powodem była ulewa. Komisarz ligi Ryszard Głód wyznaczył nowy termin spotkania na 4 sierpnia, ale widzowie zgromadzeni na stadionie w Toruniu nie doczekali się jednak naszej ekipy. Atlas oddał mecz walkowerem, gdyż kilku zawodników startowało w tym czasie w innych ligach, a działacze WTS-u dodatkowo przekonywali, że do Duńczyka Nicolaia Klindta nie mogli się dodzwonić.

Regulamin wyraźnie określa jednak postępowanie w takich przypadkach. Atlas musiał wpłacić do kasy Unibaksu 30 tys. zł. Ale tak nie uczynił i postanowił się odwoływać. Najpierw do Komisji Orzekającej, a później do Trybunału Arbitrażowego Polskiego Związku Motorowego.

- Jesteśmy spokojni, racja jest po naszej stronie, poza tym licencję już nam przyznano - mówi jednak prezes Kuchar. - Cała sprawa jest w instancji odwoławczej. Jakiej? Nie wiem, bo nie śledzę jej dokładnie. Ale mogę zapewnić, że gdy tylko poznamy ostateczną i negatywną dla nas decyzję, wykonam odpowiedni przelew. My jednak wciąż jesteśmy przekonani o naszej krzywdzie. Skoro nie było wcześniej wyznaczonego rezerwowego terminu dla tamtej kolejki? Poza tym naprawdę nie mieliśmy możliwości wystawienia składu - dodaje.

Z naszych informacji wynika, że Atlas przegrał w Trybunale PZM, który podtrzymał decyzję o zapłacie kary finansowej do kasy Unibaksu. - Rzeczywiście, trybunał wydał negatywną decyzję dla wrocławskiego klubu - potwierdza komisarz ligi Ryszard Głód. - Wrocławianie mogli się jednak odwołać do Trybunału Arbitrażowego przy PKOl.

W Toruniu działacze Unibaksu są jednak przekonani, że Atlas wyczerpał już możliwości odwoławcze, dlatego chcą wysłać do Wrocławia list polecony z nakazem zapłaty kwoty 30 tys. i odsetek. Jeśli w ciągu półtora tygodnia wrocławianie nie dokonają przelewu, wówczas Unibax o sprawie powiadomi PZM. W Toruniu twierdzą, że dług uniemożliwia Atlasowi podpisywanie nowych kontraktów. Atlasowi może również grozić odebranie licencji.

#17 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:37

Kto silny, kto słabszy? Ocenia prezes Unibaksu

Szef toruńskiego Unibaksu ocenia nowe składy ligowych przeciwników drużyny z naszego miasta. - Mocniejsze powinny być Unia Leszno i Włókniarz Częstochowa. Kandydaci do spadku? Atlas Wrocław i Unia Tarnów - uważa Wojciech Stępniewski.

Choć żużlowcy w Polsce mogą oficjalnie zmieniać kluby dopiero od dziś, w praktyce wszyscy mają już pracodawców - negocjacje tradycyjnie toczyły się już od kilku tygodni. O najlepszych trwała licytacja - najbardziej skorzystał na tym mistrz świata Duńczyk Nicki Pedersen. Teraz wszyskie osiem drużyn Ekstraligi mają zamknięte podstawowe składy - zmiany mogą być już tylko symboliczne. Wiadomo, że Unibax tworzyć będą: ? Ryan Sullivan ? Hans Andersen ? Wiesław Jaguś ? Karol Ząbik ? Adrian Miedziński ? Robert Kościecha oraz junior Chris Holder. Do nich trener młodzieżowej kadry Jan Ząbik wybierze najbardziej utalentowanych torunian.

Jak na tle Unibaksu wyglądają jego rywale? Przeciwników toruńskiej drużyny ocenia jej prezes Wojciech Stępniewski.

Unia Leszno

Podstawowy skład: Leigh Adams, Troy Batchelor, Krzysztof Kasprzak, Damian Baliński, Jarosław Hampel, Adam Kajoch, Jurica Pavlić
Stępniewski: Leigh Adams starszy o rok, ale na pewno nie gorszy. Utrzyma swoją wysoką formę. Jarosław Hampel, Damian Baliński również. Dla mnie znakiem zapytania jest Krzysztof Kasprzak. Nie wiadomo, jak niego wpłynie Grand Prix. Wiadomo, że z tym bywa różnie. Natomiast jeśli od początku sezonu dobrze zaprezentują się Troy Batchelor czy Jurica Pavlić, Unia będzie mocniejsza niż była do tej pory.

Włókniarz Częstochowa

Podstawowy skład: Nicki Pedersen, Lee Richardson, Sławomir Drabik, Sebastian Ułamek, Greg Hancock, Mateusz Szczepaniak, Lewis Bridger
Stępniewski: Jeśli "poukładają" wszystko co mają i wykorzystają te nazwiska, które zebrali w ostatnich tygodniach, okażą się bardzo trudnym rywalem. Powinni być mocniejsi niż w ubiegłym roku. Na pewno atutem jest Nicki Pedersen, ale nie jest powiedziane, że on będzie miał równie udany sezon, jak ostatnio. Przykład Jasona Crumpa pokazuje, że po tak znakomitych wynikach i dominacji, może przyjść spadek formy.

Atlas Wrocław

Podstawowy skład: Jason Crump, Krzysztof Słaboń, Rory Schlein, Tomasz Jędrzejak, Mikael Max, Filip Sitera, Maciej Janowski
Stępniewski: Dla mnie - kandydat do spadku. Przynajmniej jeden z głównych zespołów, które można tak nazwać. Jest Jason Crump, ale sam wszystkiego nie udźwignie. Stracili ważnych zawodników drugiego planu.

Marma Rzeszów

Podstawowy skład: Davey Watt, Matej Zagar, Scott Nicholls, Tomasz Gapiński, Kenneth Bjerre, Dawid Lampart, Martin Vaculik
Stępniewski: Zespół bardzo wyrównany: Davey Watt, Matej Zagar, Scott Nicholls czy Kenneth Bjerre mogą jeździć na bardzo podobnym poziomie. To może być klucz do sukcesu. Zakładam też, że Zagar po prostu musi w końcu jechać już lepiej niż robił to w ostatnim sezonie w Toruniu. A Bjerre mieć wyniki takie, jak w końcówce poprzednich rozgrywek i to od początku. Zagadką są Watt i Nicholls.

ZKŻ Zielona Góra

Podstawowy skład: Niels Kristian Iversen, Fredrik Lindgren, Grzegorz Walasek, Rafał Dobrucki, Piotr Protasiewicz, Grzegorz Zengota, Ricky Kling
Stępniewski: Skład właściwie bez dziur. Na pewno wzmocnieniem jest Rafał Dobrucki, który bardzo się w tej drużynie przyda. To nie ulega wątpliwości. Jeśli jeszcze Piotr Protasiewicz od początku nie będzie miał problemów z silnikami, będą mocni. Szczególnie na swoim torze tak wyrównany skład powinien stanowić duży atut.

Unia Tarnów

Podstawowy skład: Jacek Rempała, James Wright, Peter Ljung, Kevin Doolan, Janusz Kołodziej, Kamil Zieliński, Patrick Hougaard
Stępniewski: "Na papierze" to zestawienie wygląda tak, że między nimi, a Atlasem toczyć powinna się walka o utrzymanie w lidze. Natomiast papier ma to do siebie, że wszystko przyjmie. Za to rzeczywistość może być zaskakująca. Tarnowianie trudno nazwać potentatami, ale w sporcie wszystko jest możliwe.

Stal Gorzów

Podstawowy skład: Rune Holta, Peter Karlsson, Matej Ferjan, Paweł Hlib, Tomasz Gollob, Adrian Szewczykowski
Stępniewski: Beniaminek, a im nigdy nie jest łatwo. Moim zdaniem ten zespół jest nieco słabszy niż Tarnów w ostatnim sezonie. Porównując to, widzę lekką przewagę Unii, która miała jeszcze trzeciego - obok Tomasza Golloba i Rune Holty - ważnego zawodnika: Janusza Kołodzieja. Czy chociażby Matej Ferjan jest w stanie mieć podobne wyniki? Holta i Gollob swoje zrobią, pytanie co z resztą?

#18 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:38

Żużel zimową porą

Turnieju żużlowy w grudniu nie jest nowym pomysłem, ale w Częstochowie takiej imprezy jeszcze nie mieliśmy

Żużlowe imprezy gwiazdkowe odbywały się przez kilkanaście lat w Pile i cieszyły się sporą popularnością. Na trybunach zasiadało po kilka tysięcy kibiców, a na torze można było zobaczyć krajową czołówkę. Turniej Mikołajkowy, który w sobotę organizuje Stowarzyszenie Włókniarz, tak dobrej obsady nie ma, ale nie wyklucza to emocji i dobrej zabawy - a głównie o tę podczas tych zawodów chodzi. W stawce 16 żużlowców jest jednak Grzegorz Walasek, są bracia Szczepaniakowie, Adam Skórnicki i Roman Poważnyj. Organizatorzy zapowiadają także dodatkowe atrakcje.

Sobotnia impreza na Arenie Lwa przy ul. Olsztyńskiej rozpocznie się o godz. 17. Bilety w cenie 5 i 10 zł.

- Jeżeli pogoda się nie zmieni, turniej się odbędzie - mówi prezes Stowarzyszenia Włókniarz Mirosław Ziębaczewski. - Włożyliśmy sporo wysiłku w przygotowanie toru, cały czas duża grupa ludzi ciągle pracuje i mam nadzieję, że impreza dojdzie do skutku. Zapraszamy, bo przygotowaliśmy sporo atrakcji, szczególnie dla dzieci. Atmosfera ma być świąteczna, będą czapki Mikołaja dla wszystkich, choinki, gorący barszcz i herbata za symboliczną złotówkę, a na koniec sztuczne ognie i kolędy. Chodzi o dobrą zabawę i spotkanie w świątecznej atmosferze, chociaż sportowych emocji też nie powinno zabraknąć. Pomysłów mamy wiele - dodaje prezes. - Nie wszystkie uda się zrealizować w tym roku, ale chcemy, żeby impreza była cykliczna i w kolejnych latach była coraz lepsza - zapowiada.

Lista startowa: 1. Adam Skórnicki, 2. Łukasz Jankowski, 3. Mateusz Szczepaniak, 4. Marcin Remapała, 5. Grzegorz Walasek, 6. Michał Szczepaniak, 7. Roman Chromik, 8. Maciej Kuciapa, 9. Artur Pietrzyk, 10. Roman Poważnyj, 11. Tomasz Bajerski, 12. Marcin Piekarski, 13. Mariusz Puszakowski, 14. Piotr Świderski, 15. Adam Pawliczek, 16. Stanisław Burza, R1. Kamil Mistygacz.

#19 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:39

Holta jednak w Gorzowie

Wahał się najdłużej z zawodników z górnej półki, z grona stałych uczestników cyklu Grand Prix o indywidualne mistrzostwo świata. Do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy wystartuje w Tarnowie, czy Gorzowie. Teraz już wiemy. Norweg z polskim obywatelstwem, indywidualny mistrz Polski, Rune Holta, wybrał dalsze starty u boku Tomasza Golloba w gorzowskiej Stali, o czym poinformowała jako pierwsza na swojej stronie internetowej... Unia Tarnów.

Oto treść tej informacji: "W dniu dzisiejszym nasz klub otrzymał odpowiedź od menedżera Rune Holty - pana Roberta Gęsiarza w sprawie startów zawodnika w przyszłym sezonie. Jakkolwiek by ona nie brzmiała, streścić ją można w jednym zdaniu: "Unia Tarnów zaproponowała bardzo dobrą ofertę, dobre warunki, jednak ze względów logistycznych (dobre połączenia lotnicze z krajami Europy) Rune decyduje się na jazdę w Gorzowie".

Ales Dryml w Tarnowie

Jak informuje strona internetowa tarnowskich "Jaskółek", kontrakt na występy w sezonie 2008 podpisał Czech Ales Dryml, który przez dwa ostatnie sezony w naszej lidze startował w barwach zespołu z Torunia. Jak na razie, klub dysponuje takim oto składem: Janusz Kołodziej, Jacek Rempała, Peter Ljung, Ales Dryml, Patrik Hougaard, James Wright, Peter Larsen, Kevin Doolan, Tobias Busch.

Jankowski nadal trenerem Unii

Trenerem "Jaskółek" pozostanie prowadzący drużynę w kilku ostatnich spotkaniach Roman Jankowski. Wieloletni trener Unii Marian Wardzała ma natomiast zająć się szkoleniem w szkółce żużlowej.

#20 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 08 December 2007 - 10:40

Orzeł Łódź kompletuje skład

W poprzednim sezonie w barwach Orła występowało pięciu Niemców, czterech Czechów, dwóch Szwedów, Duńczyk i siedmiu Polaków. Mimo tak licznej kadry, drużynie nie udało się awansować do pierwszej ligi. W przyszłym roku liczba obcokrajowców niewiele się zmieni, bo aż ośmiu zawodników podpisało już kontrakty z klubem. Przede wszystkim udało się przedłużyć umowę ze Szwedem Freddie Erikssonem, który w ostatnim sezonie miał średnią biegową 2,389 punktów. Oprócz niego w Orle będą jeździć Duńczyk Henning Bager (2,063), Czech Zdenek Simota (2,357) i Niemiec Max Dilger (1,333), który jest młodzieżowcem.

Nowymi twarzami będą Rosjanie: Rusłan Gatiatow, Marat Gatiatow i Timur Garifulin oraz Duńczyk Jonas Raun, który w poprzednim sezonie miał ważny kontrakt z Kolejarzem Rawicz, lecz z powodu kontuzji nie wystąpił w żadnym meczu.

Dla Gatiatowa będzie to powrót do Łodzi po rocznych występach w łotewskim Daugavpils. - Co kilka godzin mam telefon od zawodników, którzy chcą u nas jeździć - mówi Agnieszka Szafran, sekretarz zarządu Orła. - Na ostateczne skompletowanie kadry mamy czas do końca stycznia, dopiero wówczas zdecydujemy, z kim jeszcze podpiszemy umowy.

Działacze nie tylko kompletują skład, lecz podpisali też trzyletnią umowę dzierżawy stadionu przy 6 Sierpnia, który do tej pory był własnością wojska. Na tym kończą się jednak dobre wiadomości. Wszystko dlatego, że klub ma ważną licencję tylko do końca marca 2008 roku. Przyczyną jest brak na torze pneumatycznych band. - Odwołaliśmy się od decyzji PZM, bo dopiero od 2009 roku miał obowiązywać taki wymóg II lidze - tłumaczy Szafran. Według niej za bezpieczne bandy trzeba zapłacić ponad ćwierć miliona złotych. Szefowie Orła próbują znaleźć sponsora, który wyłoży pieniądze na zakup band, a w zamian będzie miał reklamę na stadionie.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“