Skocz do zawartości

- - - - -

sporty - Różne dyscypliny

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
87 odpowiedzi na ten temat

#81 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • Dołączył Sun, 13 Apr 08
  • 282 Tematów
    • 651 Postów
      • Numer GG:5812620
      • Hobby:Sport,film,muzyka ,dobra książka itp.

• Kraj:

Reputacja: 8
Neutral

Napisany 03 September 2009 - 18:24

Primoz Kozmus rzucił młotem ponad 82 metry

Dodany obrazek

Podczas środowego mityngu w słoweńskiej miejscowości Celje reprezentant gospodarzy Primoz Kozmus rzucił młotem na odległość 82,58 m. To najlepszy tegoroczny wynik na świecie.

Dwa tygodnie temu Kozmus zdobył w Berlinie złoty medal mistrzostw świata, uzyskując 80,84. Do Słoweńca należał poprzedni najlepszy rezultat w tym sezonie - 81,77, który uzyskał w poniedziałek w Zagrzebiu.

[ WEJDŹ ZAGŁOSUJ NA NAS W TOP LISTACH ]

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#82 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 03 September 2009 - 18:27

Mityng w Rovereto - Polacy w czołówce

Dodany obrazek
Teresa Dobija

W 45. mityngu we włoskiej miejscowości Rovereto wystartowało troje polskich lekkoatletów. Czwarte miejsca zajęli Teresa Dobija w skoku w dal oraz Igor Janik w rzucie oszczepem, a Grzegorz Sposób był piąty w skoku wzwyż.

W skoku w dal dominowały Rosjanki - Olga Kuczerenko - 6,76 i Irina Mieleszyna - 6,71. Trzecia była Amerykanka Funmi Jimoh - 6,70, a czwarta Dobija (AZS Łódź) - 6,51.

W rzucie oszczepem zdecydowane zwycięstwo odniósł Ilja Korotkow wynikiem 82,10. Rosjanin wyprzedził Finów Jarkko Koski-Vahala - 78,20 i Esko Mikkolę - 77,83, który rzucił o 3 cm dalej od Janika (AZS AWFiS Gdańsk).

W konkursie skoku wzwyż Rosjanin Andriej Terieszyn, Ukrainiec Jurij Krymarenko i Rosjanin Aleksandr Szustow pokonali wysokość 2,26. O 3 cm niżej skoczył Włoch Giulio Ciotti, a Sposób (Start Lublin) zaliczył 2,20.

#83 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 03 September 2009 - 18:30

Boks. Muhammad Ali odkrywa irlandzkie korzenie

Dodany obrazek
Muhammad Ali

Muhammad Ali przybył we wtorek z sentymentalną wizytą do Irlandii, gdzie w miejscowości Ennis podczas specjalnej uroczystości spotkał się ze swoimi krewnymi i licznie zgromadzonymi fanami.

O tym, że 67-letni były czempion wagi ciężkiej ma irlandzkie korzenie, świat dowiedział się dopiero w 2002 roku. Jak się okazało, pradziadek jednej z największej postaci w historii boksu, niejaki Abe Grady, pochodził z irlandzkiego Ennis i stamtąd wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie ostatecznie osiedlił się i poślubił wolną Afroamerykankę. Jedna z wnuczek państwa Grady w 1942 roku urodziła chłopca, którego wkrótce sportowy świat poznał jako Cassiusa Clay'a, a potem Muhammada Ali (pięściarz zmienił imię i nazwisko w 1964 roku, dołączając do organizacji "Naród Islamu").

Towarzysząca Alemu podczas wtorkowych uroczystości jego żona Yolanda stwierdziła, że irlandzka krew płynąca w żyłach mistrza, mogła być jednym z sekretów jego sportowej charyzmy.

- Jeśli wziąć pod uwagę umiejętności pięściarskie Muhammada i jego gadatliwość, jestem przekonana, że gdyby jego pradziadek wciąż żył, zapewne przysięgałby, że to wszystko jego geny.- żartowała pani Ali- Założę się, że teraz powtarzałby to w każdym pubie.

Muhammad Ali to jedna z ikon pięściarstwa- złoty medalista olimpijski z Rzymu (w finale pokonał Zbigniewa Pietrzykowskiego), zwycięzca 22 walk o zawodowe mistrzostwo świata, w opinii wielu fachowców uznawany za najlepszego boksera wszechczasów kategorii ciężkiej. Wśród licznych wyróżnień, jakimi został nagrodzony Ali, jest także tytuł "Sportowca XX wieku" przyznany mu przez prestiżowy magazyn "Sports Illustrated"

Ten post był edytowany przez magda123 dnia: 03 September 2009 - 18:32

#84 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 03 September 2009 - 18:47

Magdalena Kemnitz: Sukces mnie nakręca. Gratulacje na Naszej Klasie

Dodany obrazek

Srebrna medalistka wioślarskich mistrzostw świata Magdalena Kemnitz zamiast odpoczywać i cieszyć się sukcesem, znów trenuje na poznańskim torze regatowym i to dwa razy dziennie. - Jakoś nie czuję zmęczenia a ten sukces dodatkowo mnie nakręca - mówi wioślarka Posnanii.

W niedzielę, w ostatnim dniu wioślarskich MŚ w Poznaniu, Kemnitz wraz z Agnieszką Renc (WTW Warszawa) sprawiły niespodziankę, zdobywając tytuł wicemistrzyń świata w dwójce podwójnej wagi lekkiej. Poznanianka przyznaje, że gratulacjom nie ma końca.

- Przychodzą sąsiedzi z kwiatami. Mnóstwo gratulacji dostałam sms-em i na Naszej Klasie i to od osób, z którymi dawno nie miałam kontaktu. Nawet nie wiedzieli, że jeszcze uprawiam wioślarstwo. Dostałam wiele ciepłych słów od ludzi, których w ogóle nie znam. Piszą, że popłakali się ze szczęścia jak mnie oglądali, to naprawdę miłe - opowiada.

Jedną z pierwszych osób, które gratulowały jej sukcesu, był Adam Korol, złoty medalista z czwórki podwójnej. - Powiedział mi, że go zaskoczyłyśmy, a ja mu odparłam: całe szczęście, że ty nas nie zaskoczyłeś. Bo tak naprawdę na Adama i chłopaków z czwórki wszyscy liczyli. Współczułam im, że muszą startować pod taką presja, a gdyby zajęli drugie miejsce, odebrano by to jako porażkę. Na szczęście my nie miałyśmy prawie ogóle presji - dodaje.

Na świętowanie nie ma zbyt wiele czasu. O wakacjach na razie nie myśli. Po zakończeniu zawodów szybko pojechała do domu, gdzie czekała na nią cała rodzina. Potem było wyjście na dyskotekę, ale, jak zapewniła, "zabawa była pod kontrolą".

- Już w tym tygodniu czekają mnie kolejne starty. Postawiłam sobie jeszcze kilka wyzwań sportowych na ten sezon. Za kilka dni mam akademickie mistrzostwa Europy w Kruszwicy, a potem mistrzostwa Europy w Brześciu. No i mam też cele pozasportowe, koncentruje się na tym, by skończyć pisanie pracy magisterskiej - wyjaśnia.

Mimo ogromnego sukcesu nie brakuje jej ochoty do startu w mniej prestiżowych zawodach. - Nie mam problemu z motywacją. Już na drugi dzień po mistrzostwach poszłam nad trening, wczoraj też byłam na dwóch treningach na Malcie. Jakoś nie czuję zmęczenia, Malta mi się teraz bardzo dobrze kojarzy, a ten sukces dodatkowo mnie nakręca. Chociaż w moje karierze były też porażki, ale i one nigdy nie odbierały mi ochoty do pracy - tłumaczy.

24-letnia wioślarka studiuje psychologię sportu i nie ukrywa, że wiedza uzyskana ze studiów przydała się w praktyce.

- Trafiłam kiedyś na artykuł, który podkreślał jak ważne u sportowców jest stawianie sobie celów, zarówno krótkofalowych jak i długofalowych. Jako główny cel założyłam sobie... na razie nie chcę o tym mówić, ale jest on związany z igrzyskami. Ale właśnie jednym z takich etapów były mistrzostwa świata w Poznaniu. Celem było miejsce od trzeciego do piątego w finale. Przeskoczyłam nawet swoje oczekiwania - przyznała.

Kemnitz jest wychowanką Posnanii. Jej klubowym trenerem jest jednocześnie trener kadry - Przemysław Abrahamczyk. Największe sukcesy oprócz wicemistrzostwa świata to srebrny medal MŚ w konkurencjach nieolimpijskich (2008), szóste miejsce igrzysk olimpijskich w Atenach (2004), czwarte miejsce MŚ (2005), wicemistrzostw Europy (2007) i złoty medal akademickich MŚ (2008).

#85 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 17 September 2009 - 22:37

Wioślarskie ME: Wystartuje osiem polskich osad

Dodany obrazek

Osiem polskich osad wystartuje w wioślarskich mistrzostwach Europy, które od piątku do niedzieli odbywać się będą w Brześciu. W reprezentacji są m.in. wicemistrzynie świata z Poznania w dwójce podwójnej wagi lekkiej Magdalena Kemnitz i Agnieszka Renc oraz Mariusz Stańczuk. Na torze Malta pływał z Robertem Syczem, teraz jego partnerem jest Jerzy Kowalski.

W Brześciu nie ma kilku czołowych polskich osad. Jak wyjaśnił prezes PZTW Ryszard Stadniuk, kadrowicze muszą mieć też czas na odpoczynek, regenerację, załatwienie swoich osobistych spraw.

Jedni przerwę w treningach i startach wykorzystają na nadrobienie uczelnianych zaległości (m.in. złoci medaliści MŚ Magdalena Fularczyk i Konrad Wasielewski), inni na... zmianę stanu cywilnego (Michał Jeliński).

Skład reprezentacji Polski na mistrzostwa Europy w Brześciu:

KOBIETY

dwójka podwójna: Agata Gramatyka (AZS AWF Warszawa), Natalia Madaj (Posnania Poznań);

dwójka podwójna wagi lekkiej: Magdalena Kemnitz (Posnania Poznań), Agnieszka Renc (WTW Warszawa);

ósemka: Kamila Soćko, Joanna Leszczyńska (obie WTW Warszawa), Kornelia Nitzler (AZS AWF Gorzów Wlkp.) Kinga Kantorska, Marlena Ertman (obie WTW Włocławek), Magdalena Korczak (Orzeł Wałcz), Zuzanna Trzcińska (Wir Iława), Anna Jankowska (Orzeł Wałcz), Paulina Górska (LOTTO Bydgostia WSG-Bank Pocztowy);

MĘŻCZYŹNI

dwójka bez sternika: Łukasz Kardas, Dawid Pacześ (obie AZS Szczecin);

dwójka podwójna wagi lekkiej: Jerzy Kowalski (Gopło Kruszwica), Mariusz Stańczuk (AZS AWF Warszawa);

czwórka podwójna: Piotr Licznerski (AZS AWFiS Gdańsk), Michał Słoma (AZS UMK Energa Toruń), Wiktor Chabel (AZS AWF Poznań), Arnold Sobczak (Gopło Kruszwica);

czwórka bez sternika: Zbigniew Schodowski (AZS AWF Gorzów Wlkp.), Piotr Juszczak (AZS UMK Energa Toruń), Ryszard Ablewski, Miłosław Kędzierski (obaj LOTTO Bydgostia WSG Bank Pocztowy);

ósemka: Mikołaj Burda, Wojciech Gutorsk (obaj LOTTO Bydgostia WSG Bank Pocztowy), Marcin Brzeziński (WTW Warszawa), Piotr Hojka (AZS AWF Gorzów Wlkp.) Jarosław Godek (AZS AWFiS Gdańsk), Michał Szpakowski (AZS UMK Energa Toruń), Krystian Aranowski, Daniel Trojanowski (obaj Zawisza Bydgoszcz), Patryk Brzeziński (AZS AWF Poznań).

#86 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 23 December 2009 - 11:11

Boks. Walka stulecia zagrożona przez testy krwi

Dodany obrazek

Starcie Mann'ego Pacquiao z Floydem Mayweatherem Jr może się nie odbyć z powodu impasu w sprawie testów krwi. Pacquiao zgodził się na badanie wyłącznie przed wstępną konferencją oraz po walce, ale nie chce, aby krew pobierano mu w okresie 30 dni przed starciem, reklamowanym jako walka stulecia wagi półśredniej.

Agencja reprezentująca Mayweathera - "Golden Boy Promotions" wydała oświadczenie, w którym zdradza, że filipiński pięściarz nie chce poddać się wszystkim testom na obecność środków dopingujących i narkotyków. Obóz amerykańskiego boksera chce, aby badania te były wykonane w "stylu olimpijskim". Zakładają one wyrywkowe kontrole krwi oraz moczu przed oraz po walce.

Pacquiao tymczasem chce się poddać takim badaniom wyłącznie przed wstępną konferencją prasową oraz po walce. Nie chce zgodzić się 30 - dniowy okres, w którym dowolnie mogłyby być przeprowadzane wspomniane kontrole.

- Pacquiao ma problem z badaniem krwi i nie chce robić go na krótko przed walką - powiedział dyrektor generalny "Golden Boy Promotions" Richard Schaefer.

Walka między Mayweatherem, a Filipińczykiem ma odbyć się 13 marca w MGM Grand w Las Vegas.

#87 Niedostępny   magda123

*Moderatorka*

• Moderator
  • 282 Tematów
    • 651 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 23 December 2009 - 11:13

Boks: 10 milionów dolarów za funt nadwagi

Dodany obrazek

Na 13 marca w Las Vegas zaplanowany jest jeden z największych szlagierów w historii boksu zawodowego - pojedynek uważanych obecnie za dwóch najlepszych pięściarzy bez podziału na kategorie wagowe Manny'ego Pacquiao (50-3-2, 38 KO) i Floyda Mayweathera Jr (40-0, 25 KO).

Popularny "Pac Man", chcąc uniknąć sytuacji, w której będzie boksował z cięższym od siebie rywalem, zażądał dodania do kontraktu na walkę klauzuli, na mocy której jeśli którykolwiek z zawodników przekroczy podczas oficjalnego ważenia ustalony limit 147 funtów, to za każdy funt nadwagi będzie musiał zapłacić 10 milionów dolarów kary.

Podobny zapis figurował w kontrakcie na wrześniowy pojedynek Mayweathera z Juanem Manuelem Marquezem. Wówczas "Piękniś" okazał się za ciężki o 2 funty (limit wynosił 144), jednak łączna kara, jaką w związku z tym poniósł, zamknęła się w kwocie "zaledwie" 600 tys. dolarów.

Według wstępnych informacji zarówno Pacquiao jak i Mayweather Jr mają zagwarantowane za udział w marcowej walce po 25 milionów dolarów, ale całkowite kwoty zarobków obydwu wzrosnąć mogą ostatecznie nawet do 40 milionów.

#88 Niedostępny   gruffi05

.::WD-Team::.

• V.I.P
  • Dołączył Thu, 28 Jul 11
  • 21 Tematów
    • 94 Postów
      • Numer GG:5555555
      • Hobby:sport,literatura,komputery

• Kraj:

Reputacja: 6
Neutral

Napisany 30 July 2011 - 14:22

Polak drugi na świecie! Szybszy tylko Phelps

Dodany obrazek

Zobacz cały artykuł.

..:Różni ludzie różna mądrość:..

Dodany obrazek

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“