A więc mam taki problem wlazł mi na pc jakis wirus. nic na kompie nie mogłem zrobić. gdy chciałem cos uruchomić np mozille lub jakis folder albo dokument to odrazu multum sie tego włączało i wyłączyć sie nie chciało.. wszystko sie waliło na kompie..
gdy chciłem zainstalować xp z płyty to pierwsze co robiło tak jak zawsze to kopiowało pliki [ potem powinno wyjść wybieranie dysku na który chcem zainstalować xp i formatowanie ] jednak ten proces formatowania komputer ominoł i odrazu po z kopiowaniu plikow wyłączył sie i po włączeniu zaczeło iść jakiś debug 1/10 o nastepnie zaczeło instalować windowsa xp po instalacji mam juz z tego ci widze zainstalowane 3 windowsy na kompie. na początku procesu kopiowania plików do instalacji xp obraz zaczynał mrygać i tez nie chciało kopiować plików.
gdy chciałem sformatować c lub D z pulpitu juz lub przez uruchom/cmd/format c: lub d tak ze nie chce pójść
windowsa mam xp pro speed 2
ver: 2008 hacked by saper1972
dodatek service pack 3
wcześniej nie było problemów z instalacją
miejsca na dyskietki w pc BRAK
Proszę o jakąś szybką i konkretna pomoc jak sformatować ten dysk C z windowsem żeby instalacja przeszła normalnie tak jak wcześniej
Problem z instalacja i formatowaniem xp
Rozpoczęte przez jonatandark, 11 Oct 2010 12:15
5 odpowiedzi na ten temat
#2 Dostępny
Napisany 11 October 2010 - 13:40
Pamiętam że za czasów windows 98 formatowałem dysk z dos'a
F8 przy uruchamianiu komputera trzeba wciskać aż zaskoczy takie menu i tam będzie wiersz poleceń, jeśli nie to podczas botowania z płyty powinna być też taka opcja ?
Jeśli uda się to powyżej to wystarczy przejść na c: jesli nie jest na czysto to komendą cd c:\ i potem wpisać format c: .
Jak coś jeszcze wymyślę to dopisze
EDIT:
Jeszcze jest taki kombajn Hiren's BootCD który nagrywa sie na płytę i botuje jak windowsa - z poziomu tego programu mozna zrobić tyle że aż głowa boli, formatowanie, usuwanie partycji, backup, obraz dysku itd.
F8 przy uruchamianiu komputera trzeba wciskać aż zaskoczy takie menu i tam będzie wiersz poleceń, jeśli nie to podczas botowania z płyty powinna być też taka opcja ?
Jeśli uda się to powyżej to wystarczy przejść na c: jesli nie jest na czysto to komendą cd c:\ i potem wpisać format c: .
Jak coś jeszcze wymyślę to dopisze
EDIT:
Jeszcze jest taki kombajn Hiren's BootCD który nagrywa sie na płytę i botuje jak windowsa - z poziomu tego programu mozna zrobić tyle że aż głowa boli, formatowanie, usuwanie partycji, backup, obraz dysku itd.
#3 Niedostępny
Napisany 11 October 2010 - 14:30
Hello.
Jak mam problem z Windowsem, to biorę pierwszą lepszą płytę LiveCD Linuxa.
Odpalam ją i po załadowaniu kopiuję co ważniejsze dokumenty z zainfekowanego sprzętu na pendrive / CD, a potem instaluję Linuxa na twardzielu, tzn. przeprowadzam instalkę do miejsca w którym kończy pracę linuxowy program do formatowania i ustawiania partycji - z reguły wystarczy usunąć partycję i ustawić nową NTSC. A potem znów instaluję XP'ka.
Jeśli nie da się tego zrobić tzn. że albo masz rootkita albo walniętą płytę główną / pamięć RAM. Też coś takiego miałem i musiałem wymienić te podzespoły.
Pozdrawiam.
P.S. Ostatnio używałem tego: http://puppylinux.org
Jak mam problem z Windowsem, to biorę pierwszą lepszą płytę LiveCD Linuxa.
Odpalam ją i po załadowaniu kopiuję co ważniejsze dokumenty z zainfekowanego sprzętu na pendrive / CD, a potem instaluję Linuxa na twardzielu, tzn. przeprowadzam instalkę do miejsca w którym kończy pracę linuxowy program do formatowania i ustawiania partycji - z reguły wystarczy usunąć partycję i ustawić nową NTSC. A potem znów instaluję XP'ka.
Jeśli nie da się tego zrobić tzn. że albo masz rootkita albo walniętą płytę główną / pamięć RAM. Też coś takiego miałem i musiałem wymienić te podzespoły.
Pozdrawiam.
P.S. Ostatnio używałem tego: http://puppylinux.org
#4 Niedostępny
Napisany 11 October 2010 - 19:35
Witam
Warto zaczac z tego... LINK sprawdzilem..linki jeszcze dzialaja..
Potem @Vanguard ma racje.. z pod linuxa skasujes wszystko co niewydoczne dla XP..
Gdzies na forum jest Linux z urochomienia sie z plytki CD... i to napewno pomoze..A jak nie bede poszukam i na weeked upne....
Kiedys tak robilem... XP widzial 20 giga a disk byl 250 giga.. z linuxem znarazlem 10 czy 15 partycje co XP nie widzial..
Powodzenia..
Warto zaczac z tego... LINK sprawdzilem..linki jeszcze dzialaja..
Potem @Vanguard ma racje.. z pod linuxa skasujes wszystko co niewydoczne dla XP..
Gdzies na forum jest Linux z urochomienia sie z plytki CD... i to napewno pomoze..A jak nie bede poszukam i na weeked upne....
Kiedys tak robilem... XP widzial 20 giga a disk byl 250 giga.. z linuxem znarazlem 10 czy 15 partycje co XP nie widzial..
Powodzenia..

#6 Niedostępny
Napisany 12 October 2010 - 16:09
Witam
Ja w takich przypadkach stosuje podobnie jak @Cloud starego podtrzciwego DOS'a ,z tym ,że ja mam flopa i dyskietkę ratunkową ,wtedy taka komenda wygląda A:\ format C:
pozdrawiam
Ja w takich przypadkach stosuje podobnie jak @Cloud starego podtrzciwego DOS'a ,z tym ,że ja mam flopa i dyskietkę ratunkową ,wtedy taka komenda wygląda A:\ format C:
pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników