Skocz do zawartości

- - - - -

Mój pierwszy komputer

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
9 odpowiedzi na ten temat

#1 Niedostępny   hasiok

.:: WD TEAM MEMBER ::.

• V.I.P
  • Dołączył Sun, 02 Sep 07
  • 364 Tematów
    • 1279 Postów
      • Numer GG:n/a

• Kraj:

Reputacja: 25
Excellent

Napisany 13 October 2008 - 22:54

Moim pierwszym komputerm był Commodore C64, z zabójczym magnetofonem, dwoma joysickami i kardridżem BlackBox. Zestaw podłączany do telewizora.
Oczywiście w wersji "mydelniczka", ci którzy pamiętają te czasy to wiedzą o co chodzi :)

Dodany obrazek

Moim pierwszym pecetem był Amstrad PC 1512

Dodany obrazek

* procesor: 8088 8 MHz,
* pamięć RAM: 512 kB (z możliwością rozszerzenia do 640 kB),
* pamięć ROM: 8 kB (BIOS),
* stacja dysków 5,25” (opcjonalnie druga stacja lub dysk twardy 10-20 MB),
* monitor: czarno-biały (opcjonalnie kolor)
o tryb tekstowy
+ 40×25 – 16 kolorów,
+ 80×25 – 16 kolorów,
o tryb graficzny
+ 320×200 – 4 kolory,
+ 640×200 – 2 kolory,
* klawiatura+ myszka,
* monitor.

Mój zestaw składał się z kompa 640kB RAM, hdd 20MB, 1X FDD 5,25" 360kB (tylko takie dyskietki czytał), monitor monochromatyczny hercules

Oprogramowanie dodane przez producenta to jakaś śmieszna wersja DOS, oraz okienkowy system GEM

Dodany obrazek

Full wypas :)

Potem były 386, 486, Pentium itd.

Ten post był edytowany przez hasiok dnia: 19 August 2009 - 20:20

Nie masz konta na Hotfile? Załóż je teraz!
Nie masz konta na storage.to? Załóż je teraz!

#2 Niedostępny   neo221076

.::WD::.

• V.I.P
  • Dołączył Tue, 29 May 07
  • 1906 Tematów
    • 3646 Postów

• Kraj:

Reputacja: 4
Neutral

Napisany 13 October 2008 - 23:06

Commodore PC 10 III

Dodany obrazek

Prozessor : Intel 8088 mit 9,54 MHz
Gebaut : 1987 bis 1990
Speicher : 640 KB RAM
Betriebssystem : DOS 3.2 Betriebssystem
Auflösung / Farben :Bis zu 640x480 / Max. 16
Neupreis : 1000,- DM
Gezeigtes Gerät : 10,- € Flohmarkt
Hauptanwendungen : Textverarbeitung, Datenbanken
Nachfolger : PC 20 - 60

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Commodore never forgot that they were Commodore Business Machines. Although best known for their home computers, business products were almost constantly available. In the computer market, Commodore began with their CBM 8000 line machines. Afterwards, Commodore developed the CBM-II line. However, it was during development of this line that the IBM PC began to clean out the confusing business PC landscape. Although Commodore considered adapting their CBM-II line to run MS-DOS applications, they eventually decided to enter the clone market, which ended their run of proprietary business computers.

The first machines Commodore produced in this line were 8088-based, and usually came with the maximum 640K of addressible memory. Most of these machines come standard with at least one 5.25" floppy disk drive, 25 pin serial COM-port, 25 pin parallel Centronics port, a Commodore "bus" mouse port, and both RGBI and composite video output ports. The most famous machine in this line is the Commodore Colt, found near the bottom.

Dodany obrazek

-------> UpLoaDiNg ..:: iPhone Stuff ::.. <------

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#3 Niedostępny   warrior

Black Member

• V.I.P
  • Dołączył Wed, 19 Mar 08
  • 48 Tematów
    • 160 Postów

Reputacja: 6
Neutral

Napisany 13 October 2008 - 23:23

Hehe- to teraz was przebiję - bo Wy mieliście stację dyskietek , a ja.... (UWAGA !!! ) : Magnetofon kasetowy :

Krótki opis co do "wypasionej" grafiki :

Układ grafiki, VIC-II, udostępniał tryb tekstowy: 40 kolumn x 25 wierszy, a także tryby graficzne – w rozdzielczości 320x200 pikseli z 1 bitem na piksel (tzw. tryb hi-res – wysokiej rozdzielczości) oraz tryb wielokolorowy (tzw. multicolor) w rozdzielczości 160x200 pikseli z 2 bitami na piksel – po prostu każde dwa piksele trybu hi-res tworzyły jeden piksel w trybie multicolor. Układ oferował fabrycznie zdefiniowaną paletę 16 barw. Zarówno w trybie tekstowym, jak i w trybach graficznych, wybór kolorów był przypisany do obszaru równemu jednemu znakowi. Dla całego ekranu wspólny był natomiast kolor tła. W trybie tekstowym oraz hi-res dostępny był jeden kolor (plus kolor tła) na każde 8x8 pikseli. W trybie multicolor dostępne były trzy kolory (plus kolor tła) na każde 4x8 pikseli.

Dodatkowo, VIC obsługiwał 8 duszków (sprajtów – ang. sprites). Były to niezależne od wyświetlanego trybu graficznego, dowolnie definiowalne, ruchome obiekty o rozmiarze 24x21 pikseli (lub 12x21 pikseli w przypadku duszków wielokolorowych). Mogły być one dodatkowo niezależnie rozciągane wzdłuż obu wymiarów do podwójnego rozmiaru.

Dzięki dużym możliwościom układu graficznego VIC (np. licznikowi wyświetlanych linii rastra) oraz innych układów komputera, zaawansowani koderzy (najczęściej członkowie demosceny) mogli uzyskiwać efekty daleko wykraczające poza podstawową specyfikację. Możliwa była np. zmiana atrybutów (kolorów wykorzystywanych w obrębie obszaru znaku) przy każdej wyświetlanej linii (tzw. tryb FLI – ang. Flexible Line Interpretation) tak, że zamiast kolorów zdefiniowanych dla obszaru 8x8 (lub 4x8) pikseli, były one ograniczone do obszarów 8x1 (4x1) pikseli.

Za pomocą wyświetlania dwóch różnych obrazów na zmianę w następujących po sobie odświeżeniach ekranu (tzw. interlace lub inaczej przeplot), można było zwiększyć paletę postrzeganych barw do 128 kolorów. Dodatkowo, przy wykorzystaniu przeplotu, w trybie multicolor (160x200) pikseli, można było uzyskać pozorną rozdzielczość 320x200 pikseli. Dokonywano tego poprzez przesunięcie ekranu w jednym z przeplatanych obrazów o jeden piksel w bok (czyli o pół piksela trybu multicolor), co dawało wrażenie wyższej niż faktyczna rozdzielczości – oczywiście wciąż utrzymując wrażenie korzystania z palety 128 barw.

Dzięki podobnym trikom, możliwe było również, teoretycznie niemożliwe, wyświetlanie duszków na, normalnie niedostępnej dla grafiki, ramce ekranu, lub zwiększenie liczby duszków ze standardowych 8 do nawet kilkudziesięciu.

Powstały także tryby graficzne, o nazwach takich jak np. Super Hires Interlace FLI, wynikający ze skrzyżowania wszystkich możliwości podanych uprzednio – czyli trybu multicolor, techniki FLI oraz przeplotu a także nakładanych na taki obraz sprajtów.

Może fotka ? :

---Wypasiony Magol :

Dodany obrazek

---Klawiatura plus wiecznie psujący się joystic przy grach zręcznościowych (ach te gry...) :

Dodany obrazek

Nic dodać,...Nic ująć... Nic... :whistling:

Dodany obrazek

[ WEJDŹ ZAGŁOSUJ NA NAS W TOP LISTACH ]

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

:) WESOŁYCH ŚWIĄT...

...I SMACZNEGO JAJKA

(TO TAK PRZY OKAZJI , JAKBYM ZAPOMNIAŁ PRZEZ TEN CZAS ZMIENIĆ PODPIS
)

#4 Niedostępny   Tangra

.::Admin::.

• Admin
  • Dołączył Sun, 02 Jul 06
  • 1695 Tematów
    • 3442 Postów

• Kraj:

Reputacja: 92
Excellent

Napisany 14 October 2008 - 00:18

Witam
Ja chyba z cos takiego.... ale trudno pamietac ...
przed tem chyba byl "Atari" czy cos takiego... sam nie wiem juz

Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#5 Niedostępny   Yokura

Silver Member

• Friend
  • Dołączył Sun, 25 Jun 06
  • 152 Tematów
    • 537 Postów

Reputacja: 7
Neutral

Napisany 16 October 2008 - 12:00

Witam

To ja może nie będę już wymieniał zabytków ala Commodore i Amiga tylko pokaże mój pierwszy sprzęt wysokiej klasy:

Compaq Armada 1530

Procesor: Intel Pentium 133 MMX
Ram: 32MB
Dysk: 1.4 GB HD
Matryca: DSTN 12.1"
VGA: Cirrus Logic 7548 1.40 PCI 1 MB RAM

Tak to cudo wyglądało:
Dodany obrazek

Postawionego na nim miałem WIN95, dla ciekawostki powiem że ojciec kupił tego laptopa za 9000 zł był przywieziony z Niemiec, o dziwo cena połowę niższa niż w Polsce która sięgała 20000zł :blush:

Pzdr

#6 Niedostępny   Cepelin

Bronze Member

• Elite Member
  • Dołączył Fri, 25 Jan 08
  • 174 Tematów
    • 207 Postów

Reputacja: 1
Neutral

Napisany 14 November 2008 - 17:58

Heh... ja dość późno startowałem. Zaczynałem od składaka (R.I.P.) HDD 40 GB i 128 MB RAM. Reszty już nie pamiętam.

Za to pamiętam z b. wczesnej młodości jak kuzyn na jakimś sprzęcie z epoki wgrywał grę z kasety magnetofonowej i coś tam dłubał śrubokrętem przy dostrajaniu czegośtam ;) Bodaj Atari, Amiga albo Comodore to było.

Ten post był edytowany przez Cepelin dnia: 14 November 2008 - 17:59

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#7 Niedostępny   piotrexxx

Blue Member

• Friend
  • Dołączył Sat, 01 Nov 08
  • 5 Tematów
    • 34 Postów

• Kraj:

Reputacja: 0
Neutral

Napisany 16 November 2008 - 17:50

Mój pierwszy to mój obecny komp
1. Obudowa KG-200
2.Płyta główna Asrock P4/65GV
3.Procesor Intel P4 3.0GH
4.Wentylator procesora
5.Pamięć Ram DDR 400 MHZ 1x256 + dokupione 256= 512
6.Dysk twardy 80 Samsung 7200
7.Napęd FDD 1.44mb Alps
8.Karta graficzna Radeon 9250 128M/128
9.Klawiatura KBS-27
10.Monitor Samsung model 795DF
11.Napęd CD/DVD ROM Lite-On
12.Karta muzyczna OnBoard
13.Głośniki Encore XP-220
14.Nagrywarka Lite-On 52/32/52+N
15.Nagrywarka DvD Lite-On 1653
16.Drukarka HP.Deskjet 3650
Razem koszt komputera 3500 zł
Jak do tej pory sprawuje się dobrze

Ten post był edytowany przez piotrexxx dnia: 17 January 2009 - 09:15

.:Dodany obrazek:. .:Dodany obrazek:. .:Dodany obrazek:. .:Dodany obrazek:.

#8 Niedostępny   Vader

Vader

• Admin
  • Dołączył Tue, 20 Jun 06
  • 1682 Tematów
    • 7203 Postów
      • Numer GG:007-zglos sie!

• Kraj:

Reputacja: 219
Excellent

Napisany 24 December 2008 - 19:00

Witam.
A ja mialem AMIGE,z rozbudowana pamiwcia do 2 MB :tongue:

Uwaga:

Moje linki mozesz pobrac z dzialu VIP bez limitu transferu a znajduje sie on TUTAJ

Nie masz dostepu do dzialu VIP - wykup juz dzis i pobieraj za free TUTAJ

Dodany obrazek

Dodany obrazek
If links get deleted please let me know and I will upload again.

#9 Niedostępny   Morpheus

.::Admin::.

• Admin
  • Dołączył Thu, 06 Jul 06
  • 618 Tematów
    • 2333 Postów

• Kraj:

Reputacja: 91
Excellent

Napisany 24 December 2008 - 21:15

Witam
Ponieważ byłem zabiedny więc na własność nie miałem commodora czy ZXSpectrum ,ale miałem je w rękach i czasem używałem do grania ,cóż to były za gry i ten klimat ...
Moim pierwszym kompem na własność był PC 386... mniej więcej taki

Dodany obrazek

pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.

Dodany obrazek

#10 Niedostępny   pucoas

White Member

• Members
  • Dołączył Wed, 14 May 08
  • 4 Tematów
    • 22 Postów

• Kraj:

Reputacja: 1
Neutral

Napisany 16 November 2009 - 19:56

Hmm.. To i ja sie pochwale :D na samym poczatku zawsze gralem na pozyczonej Amice. Pamietam jak bylem takim dzieciakiem gdzie caly czas w to gralem. Potem mialem z niemczech kompa. W tamtych czasach najlepszy w okolicy
Procesor 133MHz
Ram 64
Grafika 1MB
Dysk 500MB

Oczywiscie o akcelelatoru 3D na takim sprzecie mozna bylo zapomniec. Ale kolko krzyzyk czy tez mario i pierwsze czesci Prince of persia dzialaly wysmienicie :D

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“