Chcialbym sie tu podzielic swoimi spostrzezeniami na temat dzialania forow, ktore zajmuja sie udostepnianiem linkow do wszelkich rapidow i filesonikow.
Nie jestem wielkim znawca tematu, jestem zaledwie userem, ktory duzo ciagnie, troche udostepnia i widzi pewne trendy jesli chodzi o zasade dzialania w/w serwisow.
Przez ostatni rok zaniechalem sciagania muzyki, bo na moje nieszczescie odkrylem eBay i zaczalem kupowac plyty jak szaleniec. Sciagalem za to filmy. Tylko DVD-Rip i tylko w wersji jezykowej oryginalnej. Lektor zaglusza! Korzystalem z zabronione i katz.cd. Mialem wykupione konto na Rapidshare, wiec glownie takie linki ciagnalem.
Ostatnio moje zycie sciagacza filmow zubozalo, bo katz.cd z przyjemnie dzialajacej wyszukiwarki zrobilo sie cos na ksztalt zarejestruj sie, zaplac, podaj swoje dane, a moze cos sciagniesz, a na zabronione ludzie po prostu przestali dzielic sie po przez Rapidshare, a najpopularniejsze staly sie Hotfile, FileSonic, FileServe i moze MegaUpload.
Do tego prawie wszystko jest z pedalskim lektorem. Znalezc film z napisami bardzo trudno. Przypominam, ze nie mam na mysli skrinerow i innych dziadowskich kopii, tylko DVD Ripy. Nie lubie tez matroski. Zwykly DVD Rip jest dla mnie zupelnie wystarczajacy, choc mkv tez biore jak jest.
Rozumiem, ze ludzie wola lektora, bo kiepsko posluguja sie angielskim i - az strach za jaja chwyta - kiepsko czytaja (napisy). Ale dlaczego nagle wszyscy odwrocili sie od Rapidshare? Czy chodzi o obietnice zarabiania kasy, ktora oferuje FileSonic, FileServe i pewnie inni? Czy moze Rapidshare bardziej nachalnie usuwa linki o tresci chronionej prawem autorskim? Inne serwisy tez to robia, wiec to chyba nie jest powod. Musi byc kasa.
Czasy staly sie ciezkie, wiec postanowilem sie przystosowac. Wydalem okolo 300 PLN na konta FileSonic i FileServe i okazalo sie, ze za 1.000 sciagniec pliku 100-200MB dostane 10 dolarow przy zalozeniu, ze sciagaja ludzie z Polski. 15 baksow jesli jest to United States, United Kingdom lub Canada. Dane z FileServe.
Zaczalem sie zastanawiac jakiego rodzaju pliki musialbym udostepnic zeby na nich zarobic. Nie wiem. Moze Wy mi powiecie jakie sa Wasze doswiadczenia i - Bog zaplac - dochody? Ja mam konto na Rapidshare od kilku lat i po za jednym wyjatkiem nigdy nie osiagnalem tysiaca sciagniec. Kilka lat! To ile ja musze czekac na moje dziesiec zielonych? Ile musze wydac na roczna subskrypcje, zeby zarobic ta dyszke? Moze zadaje zle pytanie? Co powinienem udostepniac, zeby tysiac piratow to pociagnelo?? I gdzie wrzucac linki?
Hmmm, mialy byc spostrzezenia, a jest milion pytan. Nie wazne, moze ktos na nie odpowie?
Dozruce kilka innych pytan. Jakie sa Wasze ulubione strony z linkami? Chyba wlasciciele WarezDark sie nie obraza za takowe opinie?
Czy zgodzicie sie z teza, ze zabronione jest najwiekszym polskim forum dla piratow? Jesli tak to szkoda, bo nie nawidze drani. Nie dosc, ze moderatorzy zabronione'u ukradli mi spora ilosc liknow to jeszcze napisanie posta wiaze sie z przestrzeganiem wiekszej ilosci zasad niz przy wzieciu kredytu hipotecznego. Ale to bedzie kolejne spostrzezenie.
Regulamin forum. Fajnie jak jest. Ale nie fajnie jak pilnuja go jacys milicjanci. Ubecy. Albo jak jest tak zlozony, ze biurokracja w polskich urzedach wydaje sie lekka i przyjemna zabawa. Kilka przykladow:
Plyta David Gilmour "Live In Gdansk" skalda sie z 3CD i 2DVD. Na forum mamy osobny dzial "Audio" i osobny "Video" (kretynsko zatytulowany "koncerty i teledyski"). Sorry for WarezDark
Jesli szukasz plyty Pantery "Far Beyond Driven" znaczy, ze lubisz ta kapele i jestes jej fanem. No, w 99% przypadkow. I wiesz jaka jest okladka. A nawet jesli nie, to nie przoblem sobie na okladke popatrzec na allmusic.com, lastfm.com, wikipedia, oficjalnej stronie Pantery, eBay, Amazon, Allegro. Kurde, oderwij sie od kompa i idz na spacer do Empiku! No to po cholere pilnowac pod grozba bana albo usuniecia postu tych okladek??
Ja z reguly staram sie zeby moje posty byly ladne i zawieraly duzo POTRZEBNYCH informacji. Lubie wklejac obrazki z okladkami, liste utworow i inne informacje. Ale - jako sciagacz - jesli czegos bardzo szukam i trafie na post tylko z linkami - BIORE. Jak mi sie nie spodoba to zawsze moge skasowac!
Okladki, setlista, itd. to tylko dodatki. Najwazniejsze sa linki.
Niestety musze konczyc, bo pozna pora.
Dla osob lubiacych lektora (czyt. majace problemy z czytaniem): na szczescie juz koncze, bo pozna pora.
Jesli ktokolwiek przebrnal przez ten temat z mila checia uslysze jego opinie.
Dlaczego ludzie nie wrzucaja juz linkow na Rapidshare?
Czy na File.costam faktycznie mozna zarobic?
Jakie sa dobre strony do sciagania filmow w wersji angielskiej?
Jakiekolwiek inne reakcje na moje bolaczki mile widziane!
Pozdrawiam,
Salival
PS. W kwestii milicyjnej aktywnosci moderatorow. Prosze zajrzec na strone http://www.bandsvide...board/index.php
Jest to strona poswiecona muzyce rockowej i metalowej. Glownie bootlegi. SA TYLKO 2 KATEGORIE: Audio i Video i zadnych inych zasad. Zobaczcie jak tam pieknie.
Nie wiem jak u Was z przeklinaniem, ale na prawde zobaczcie jak tam jest za[beeep]iscie. A jak czegos nie mozesz znalezc, bo "jest balagan" to UZYJ FUNKCJI "SEARCH". I juz. Proste?
Ten post był edytowany przez Salival dnia: 07 May 2011 - 01:26