Skocz do zawartości

Koniec Kałasznikowa

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
8 odpowiedzi na ten temat

#1 Niedostępny   Vader

Vader

• Admin
  • Dołączył Tue, 20 Jun 06
  • 1682 Tematów
    • 7203 Postów
      • Numer GG:007-zglos sie!

• Kraj:

Reputacja: 219
Excellent

Napisany 06 November 2009 - 23:05

Koniec Kałasznikowa

Dodany obrazek

Jest bodajże najbardziej znanym karabinem świata. Ilość wyprodukowanych sztuk można liczyć w milionach. Mowa oczywiście o serii AK, wraz z kultowym AK- 47, czyli popularnym Kałasznikowie.

Kiedy w roku 1949 (prace ukończono już w 1947 roku) pierwsze modele karabinu skonstruowanego przez Michaiła Kałasznikowa, schodziły z produkcji i zasilały szeregi radzieckiej armii, nikt nie spodziewał się, że ta broń na długie lata zmonopolizuje rynek karabinków automatycznych, a nazwisku jego twórcy przyniesie nieśmiertelną sławę.

Dziś, 60 lat po tym jak z produkcji zszedł pierwszy z AK- 47, karabin, który „brał udział” niemal we wszystkich większych konfliktach po zakończeniu drugiej wojny światowej, „ma zostać przeniesiony do rezerwy”, czy raczej przejść na wojskową emeryturę. I choć dla wielu jest to wiadomość co najmniej niewiarygodna, od przyszłego roku zostaje wstrzymana produkcja popularnego Kałacha.

Uwaga:

Moje linki mozesz pobrac z dzialu VIP bez limitu transferu a znajduje sie on TUTAJ

Nie masz dostepu do dzialu VIP - wykup juz dzis i pobieraj za free TUTAJ

Dodany obrazek

Dodany obrazek
If links get deleted please let me know and I will upload again.

#2 Niedostępny   FallenAngel

Silver Member

• V.I.P
  • Dołączył Fri, 18 Apr 08
  • 81 Tematów
    • 547 Postów
      • Numer GG:nie używam GG
      • Hobby:szerokie

• Kraj:

Reputacja: 73
Excellent

Napisany 07 November 2009 - 05:29

Wydaje mi się,że ta wiadomość jest chyba lekko przesadzona,jeden z najtańszych i najprostszych w użyciu jak i w

produkcji karabinów maszynowych przechodzi na "emeryturę"?Wątpię,aby z taką zbywalnością,a przede wszystkim niezawodnością(niezależnie czy

to piach,błoto,woda,upał,mróz itd.),ktoś -wiadomo kto ,chciałby pozbywać się ogromnej kasy .Jeśli zaprzestaną produkcji masowej,to i tak jakaś

mała manufaktura(y),będą dalej go produkować.Wiem co piszę ,używałem tej giwery przez dwa lata...w wojsku... .Faktem jest,że są inne -

lepsze,lżejsze,mniejsze od "kałacha",ale czy tańsze i bardziej niezawodne...?

[ WEJDŹ ZAGŁOSUJ NA NAS W TOP LISTACH ]

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#3 Niedostępny   Vader

Vader

• Admin
  • Dołączył Tue, 20 Jun 06
  • 1682 Tematów
    • 7203 Postów
      • Numer GG:007-zglos sie!

• Kraj:

Reputacja: 219
Excellent

Napisany 07 November 2009 - 13:54

Zobacz postbetina, o 07 November 2009 - 05:29, powiedział:

Wydaje mi się,że ta wiadomość jest chyba lekko przesadzona,jeden z najtańszych i najprostszych w użyciu jak i w

produkcji karabinów maszynowych przechodzi na "emeryturę"?Wątpię,aby z taką zbywalnością,a przede wszystkim niezawodnością(niezależnie czy

to piach,błoto,woda,upał,mróz itd.),ktoś -wiadomo kto ,chciałby pozbywać się ogromnej kasy .Jeśli zaprzestaną produkcji masowej,to i tak jakaś

mała manufaktura(y),będą dalej go produkować.Wiem co piszę ,używałem tej giwery przez dwa lata...w wojsku... .Faktem jest,że są inne -

lepsze,lżejsze,mniejsze od "kałacha",ale czy tańsze i bardziej niezawodne...?

Witam.
Jest duzo prawdy w tym co piszesz.
Ja co prawda tylko amatorsko moglem sobie z tego postrzelac i nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie,ale moj brat w koncowce lat 80-tych zdobyl w konkursie wojskowym "Zlota lufe" a byla to nagroda za pierwsze miejsce w zawodach strzeleckich.
Do dzis moj brat kosi na strzelnicach wszystko i zawsze mi powtarzal,ze to jedna z najcelniejszych broni na swiecie..

Pzd.

Uwaga:

Moje linki mozesz pobrac z dzialu VIP bez limitu transferu a znajduje sie on TUTAJ

Nie masz dostepu do dzialu VIP - wykup juz dzis i pobieraj za free TUTAJ

Dodany obrazek

Dodany obrazek
If links get deleted please let me know and I will upload again.

#4 Niedostępny   Vanguard

Doomsower

• Super Moderator
  • Dołączył Thu, 08 May 08
  • 622 Tematów
    • 2130 Postów
      • Hobby:Hard Rock

• Kraj:

Reputacja: 76
Excellent

Napisany 07 November 2009 - 21:27

Zobacz postVader, o 06 November 2009 - 23:05, powiedział:

Koniec Kałasznikowa

Dodany obrazek

Mr. @V. Na obrazku to nie Kałach. To SWD - czyli karabin snajperski konstrukcji Dragunova :p

Informujcie mnie gdy linki wygasną.

Inform me when links are unavailable.

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#5 Niedostępny   FallenAngel

Silver Member

• V.I.P
  • 81 Tematów
    • 547 Postów

• Kraj:

Excellent

Napisany 07 November 2009 - 21:30

Właśnie coś mi się tu nie podobało z tym zdjęciem,ale się nie wychylałem...

#6 Niedostępny   Vanguard

Doomsower

• Super Moderator
  • Dołączył Thu, 08 May 08
  • 622 Tematów
    • 2130 Postów
      • Hobby:Hard Rock

• Kraj:

Reputacja: 76
Excellent

Napisany 07 November 2009 - 21:43

Widoczną różnicą wbrew pozorom nie jest luneta snajperska. Do serii AK skonstruowano szerego optycznych przyrządów celowniczych w tym kilka lunet. Pierwsze co rzuca się w oczy to charakterystyczna dla konstrukcji Dragunowa łączenia kolby z karabinem. AK mają inne rozwiązanie:

Dodany obrazek

Poza tym jak na karabinek bojowy przystało AK był krótką konstrukcją. SWD - co można zauważyć na zdjęciu - jest konstrukcją dłuższą. Zresztą ja specjalistą nie jestem - bo w wojsku nigdy nie byłem :whistling:

Informujcie mnie gdy linki wygasną.

Inform me when links are unavailable.

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#7 Niedostępny   FallenAngel

Silver Member

• V.I.P
  • 81 Tematów
    • 547 Postów

• Kraj:

Excellent

Napisany 07 November 2009 - 23:22

To tak jak byś mi wyjął słowa z ust,myślę tak samo -kolba i długość to 2 charakterystyczne różnice,lunetę można "spasić" prawie z każdym karabinem...

#8 Niedostępny   Morpheus

.::Admin::.

• Admin
  • Dołączył Thu, 06 Jul 06
  • 618 Tematów
    • 2333 Postów

• Kraj:

Reputacja: 91
Excellent

Napisany 07 November 2009 - 23:30

Witam

"Rosyjska fabryka Iżmasz, produkująca między innymi słynne Kałasznikowy zbankrutowala. Poinformował o tym portal pravda.ru. Siódmego października sąd rozważy wniosek o upadłość, złożony przez producenta..."

Więc raczej to prawda ,a że grafik nie był w wojsku i wkleił zdjęcie ne tego karabinu co trzeba...
pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.

Dodany obrazek

#9 Niedostępny   Bezet

.::WD::.

• Members
  • Dołączył Sat, 10 Oct 09
  • 19 Tematów
    • 57 Postów
      • Numer GG:9551802

• Kraj:

Reputacja: 3
Neutral

Napisany 12 December 2009 - 18:42

Według mnie kałasznikow, pomimo upadku fabryki dalej będzie bardzo popularną bronią. Przez te wszystkie lata wyprodukowano około 30-50 milionów sztuk tej broni. Starczy jej na jeszcze wiele pokoleń o ile te stwierdzenie jest trafne

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“