Skocz do zawartości

Pszczelarstwo

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
6 odpowiedzi na ten temat

#1 Niedostępny   kaziks

Black Member

• Elite Member
  • Dołączył Sun, 20 Sep 09
  • 3 Tematów
    • 100 Postów

Reputacja: 2
Neutral

Napisany 06 February 2010 - 13:52

Pszczelarstwo; dawniej pszczelnictwo albo bartnictwo.
Przeogromny zakres wiedzy z różnych dziedzin; biologia, zoologia,chemia,fizyka itp.
Często boimy się tego owada ze względu na żądło-którego używa tylko w obronie.
Mądrzy ludzie twierdzą że pszczoły są wskaznikiem stanu zatrucia srodowiska.Twierdzą nawet że jak pszczoły zginą to w ciągu 3 lat zacznie ginąć i ludzkość.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany tym tematem ro mogę go rozwijać.

#2 Niedostępny   Vanguard

Doomsower

• Super Moderator
  • Dołączył Thu, 08 May 08
  • 622 Tematów
    • 2130 Postów
      • Hobby:Hard Rock

• Kraj:

Reputacja: 76
Excellent

Napisany 06 February 2010 - 15:19

Hello.

Rozwijaj. Zawsze znajdzie się ktoś kto chętnie poczyta (np. ja), podzieli się swoim doświadczeniem. Ten dział został stworzony z myślą o naszych pasjach. Dziwne, że tak mało osób w nim pisze. No ale może dzięki takim inicjatywom to się zmieni. Czekam na rozwinięcie tematu ;)

Pozdrawiam,
Vanguard.

Informujcie mnie gdy linki wygasną.

Inform me when links are unavailable.

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

#3 Niedostępny   Morpheus

.::Admin::.

• Admin
  • Dołączył Thu, 06 Jul 06
  • 618 Tematów
    • 2333 Postów

• Kraj:

Reputacja: 91
Excellent

Napisany 06 February 2010 - 17:31

Witam
Pisz pisz ,ja pracuje w firmie pszczelarskiej więc chętnie poczytam
pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.

Dodany obrazek

#4 Niedostępny   Vader

Vader

• Admin
  • Dołączył Tue, 20 Jun 06
  • 1682 Tematów
    • 7203 Postów
      • Numer GG:007-zglos sie!

• Kraj:

Reputacja: 219
Excellent

Napisany 06 February 2010 - 23:42

Witam.
Kurde,moj sasiad kiedys pszczoly chodowal,zawsze mnie to interesowalo,wiec smiao rozwijaj temat..

Uwaga:

Moje linki mozesz pobrac z dzialu VIP bez limitu transferu a znajduje sie on TUTAJ

Nie masz dostepu do dzialu VIP - wykup juz dzis i pobieraj za free TUTAJ

Dodany obrazek

Dodany obrazek
If links get deleted please let me know and I will upload again.

#5 Niedostępny   kaziks

Black Member

• Elite Member
  • 3 Tematów
    • 100 Postów

Neutral

Napisany 07 February 2010 - 12:41

Jak mawiali „starożytni” –„Każdy ma swojego konika , który na nim jeździ”
Moim konikiem są pszczółki w ilościach amatorskich. Podziwiam organizację panującą w rodzinie pszczelej.
A czy wiecie co by było gdyby zamiast królowej -był 1 sekretarz-nie byłoby miodu, bo wszystkie pszczoły byłyby na zebraniu.
Piszę o pasiece amatorskiej ,gdyż wielu czynności i rzeczy trudno jest stosować w pasiekach produkcyjnych, wielkotowarowych.
Ja mam pasiekę kilkunastupniową dla celów rekreacyjnych i zdrowotnych.
Nawet jak nie mam potrzeby robić cokolwiek w pasiece to lubię być i patrzeć jak latają a szczególnie jak jest pożytek, a wieczorem jakie wspaniałe zapachy przy pięknej muzyce pszczół wentylujących.
Nawet teraz w zimie, wychodzę sobie do pasieki i patrzę czy oczka nie są zawiane(aby była wentylacja), biorę sobie jakikolwiek wężyk i przez wylotek słucham-jak śpiewają?
Równomierny spokojny śpiew oznacza że w ulu wszystko jest w porządku, głośny równomierny śpiew oznacza że rozpoczęło się czerwienie, płaczliwe dźwięki przerywane-świadczą że w ulu jest źle-na ogół nie ma matki lub jest choroba, bardzo słaby zawodzący śpiew na ogół oznacza głód.
Uważajmy na sikorki w pasiece-aby nie stukały w wylotki?
Pamiętać trzeba aby nie zwabiać tych bardzo pożytecznych ptaków do pasieki.
Słoninkę czy pastę wieszajcie najlepiej daleko od pasieki.
Powoli można się brać do przygotowania wiosennego w wyposażeniu pasieki.
Przygotowuję sobie nowe stojaki do uli, ramki do wymiany, luźno drutuję ramki. Remontuję poławiacze pyłku i inny sprzęt pasieczny.
No cóż pszczółki to cała apteka. UWAGA-stosując produkty pszczele należy najpierw sprawdzić czy nie ma uczulenia, bo spotkałem uczulenia nawet na miod!!!
Gdyby kogoś interesowało to będę podawał różne przepisy swoje i nie tylko;
• Do leczenia egzemy rąk stosuje się propolis i korę dębu: do szklanki wywaru z kory dębu, przygotowanego według proporcji 1 część kory i 5 części wody, dodać 1 łyżeczkę nalewki spirytusowej z propolisu. Nanieść mieszankę na skórę.
• Przy poceniu się nóg zaleca się stosowanie kąpieli nóg w wywarze z kory dębowej (1 część kory, 10 części wody) z dodaniem do 1 litra wywaru 10g nalewki spirytusowej z propolisu. Temperatura kąpieli nie powinna przekraczać 30ºC. Moczyć nogi około 20 minut.

#6 Niedostępny   Morpheus

.::Admin::.

• Admin
  • Dołączył Thu, 06 Jul 06
  • 618 Tematów
    • 2333 Postów

• Kraj:

Reputacja: 91
Excellent

Napisany 07 February 2010 - 22:41

Witam
@kaziks gdybyś potrzebował węzę czy jakiś sprzęt do pasieki ,daj znać ,może uda mi się załatwić coś taniej
pozdrawiam
PIRAT KOMPUTEROWY (cytując za New Urban Dictionary) - człowiek nie mający jaj na to, by wynieść z Empiku grę lub film pod kurtką.

Dodany obrazek

#7 Niedostępny   kaziks

Black Member

• Elite Member
  • 3 Tematów
    • 100 Postów

Neutral

Napisany 08 February 2010 - 05:00

Dzięki będę miał na pamięci.Dam znać.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“