Skocz do zawartości

Piłka ręczna

41 odpowiedzi na ten temat

#1 Niedostępny   Peja

.::WD::.

• Elite Member
  • Dołączył Fri, 25 May 07
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Reputacja: -5
Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:44

Kolejny sprawdzian podopiecznych Wenty

W piątek w Danii rozpocznie się turniej piłkarzy ręcznych Lauritz Knudsen Cup z udziałem reprezentacji Polski. Oprócz gospodarzy i ekipy wicemistrzów świata wystąpią drużyny Norwegii oraz Islandii.

Trener główny kadry narodowej piłkarzy ręcznych Bogdan Wenta w miejsce kontuzjowanego Artura Siódmiaka do reprezentacji powołał Pawła Piwko i Daniela Żółtaka.

Turniej jest kolejnym etapem przygotowań do startu w turnieju finałowym mistrzostw Europy 2008 (Norwegia, 16-28 stycznia).

Skład reprezentacji:
1. Jachlewski Mateusz - KS Vive Kielce
2. Kuchczyński Patryk - KS Vive Kielce
3. Orzłowski Paweł - MKS Interferie Zagłębie Lubin
4. Jaszka Bartłomiej - MKS Interferie Zagłębie Lubin
5. Kuptel Rafał - Wisła Płock SA
6. Tkaczyk Grzegorz - Rhein-Neckar Loewen - Niemcy
7. Bielecki Karol - Rhein-Neckar Loewen - Niemcy
8. Szmal Sławomir - Rhein-Neckar Loewen - Niemcy
9. Jurasik Mariusz - Rhein-Neckar Loewen - Niemcy
10. Lijewski Krzysztof - HSV Hamburg - Niemcy
11. Jurecki Michał - HSV Hamburg - Niemcy
12. Weiner Adam - Wilhelmshavener HV - Niemcy
13. Jurecki Bartosz - S.C. Magdeburg - Niemcy
14. Lijewski Marcin - SG Flensburg Handewitt - Niemcy
15. Tłuczyński Tomasz - TSV Hannover - Burgdorf - Niemcy
16. Jurkiewicz Mariusz - J.D. Arrate - Hiszpania
17. Wleklak Damian - Alpha HC Hard - Austria
18. Żółtak Daniel - KS Vive Kielce
19. Piwko Paweł - Chrobry Głogów

Program turnieju Lauritz Knudsen Cup:

4 stycznia (Roskilde)
18.15 Polska-Islandia
20.15 Dania-Norwegia

5 stycznia (Broendby)
12.15 Islandia-Norwegia
14.15 Dania-Polska

6 stycznia (Valby)
13.50 Norwegia-Polska
15.50 Dania-Islandia

#2 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:44

Życie pod presją

Na mistrzostwach Europy nie popełnimy błędów siatkarzy. Dorośliśmy do zwycięstw - zapewnia Grzegorz Tkaczyk. Dziś polska kadra rozpoczyna udział w towarzyskim turnieju w Danii.

Kilka miesięcy temu siatkarze pojechali na czempionat Starego Kontynentu w glorii wicemistrzów świata. Zamiast medalu była totalna klapa. W styczniu z identycznej pozycji do rywalizacji w mistrzostwach Europy w Norwegii (16-28.1) przystąpią szczypiorniści. Przed niespełna rokiem podopieczni Bogdana Wenty i Daniela Waszkiewicza zdobyli srebro na mistrzostwach świata. Takiego sukcesu jeszcze w tej dyscyplinie nie było.

Nie patrzymy na siatkarzy. Nasz zespół dorósł do wygrywania i nie ma prawa bać się żadnego rywala. Czujemy presję oczekiwań, nie tylko ze strony środowiska, naszych znajomych, ale nawet własnych. Gdy wrócimy bez medalu, to będzie wielka porażka przede wszystkim dla nas samych - deklaruje Grzegorz Tkaczyk.

Karol Bielecki idzie jeszcze dalej. - Na mistrzostwach Europy nie interesuje nas piąte czy ósme miejsce. Zagramy o złoto i bezpośredni awans na igrzyska olimpijskie - odważnie zapewnia najlepszy snajper kadry. Dwa ostatnie dni kadrowicze spędzili w Gdańsku. Trzy kolejne to występ w turnieju Lauritz Knudsen Cup w Danii. Wczoraj wyleciało na niego 19 z 20 powołanych reprezentantów. W domu został Artur Siódmiak, który z powodu kontuzji nie grał od miesiąca, ale na mistrzostwa chce przygotować optymalną formę. Na razie kandydatów do gry jest o czterech więcej niż miejsc w kadrze na ME. - Oby był tylko kłopot, że jest więcej wartościowych zawodników niż miejsc. Sprawą otwartą jest, czy na mistrzostwa zabierzemy dwóch czy trzech kołowych oraz ilu będzie zawodników na środku rozegrania - mówi Wenta.

#3 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:45

Ręczni pokonali Islandię

Polska wygrała z Islandią 35:31 (15:13) w pierwszym meczu turniej piłkarzy ręcznych Lauritz Knudsen Cup, który rozpoczął się w duńskim Roskilde. To jeden z etapów przygotowań do mistrzostw Europy, które rozpoczną się 16 stycznia w Norwegii. Oprócz Polski i Islandii w turnieju występują także reprezentacje gospodarzy i Norwegii.

Pierwsza połowa długo była wyrównana. Prowadzenie co chwila się zmieniało, a o zwycięstwie Polaków w tej części gry przesądziły cztery ostatnie minuty. Podopieczni Bogdana Wenty wyprowadzili dwie skuteczne kontry, które zdecydowały o prowadzeniu Polaków 15:13.

Po zmianie stron zarysowała się nieznaczna przewaga polskich zawodników. Spory w tym udział miał bramkarz Sławomir Szmal (zastąpił grającego przez pierwsze 30 minut Adama Weinera), który obronił dwa rzuty karne. Rywale nie dawali jednak za wygraną. Ich pościg został uwieńczony powodzeniem w 50. minucie (27:27). Po chwili dość szybko polski zespół wypracował 3-4 bramkową przewagę, którą utrzymał do końca.

Bezradni Islandczycy zaczęli swoją frustrację wyładowywać niezgodnie z przepisami. Cios w twarz otrzymał Marcin Lijewski, a jego brat Krzysztof został brutalnie sfaulowany.

W meczowej "16" zabrakło miejsca dla Pawła Piwko, Daniela Żółtaka i Rafała Kuptela. Ta trójka ma dostać szansę w kolejnych dwóch występach podczas turnieju w Danii. W sobotę Polska zagra z gospodarzami imprezy, a w niedzielę z Norwegią.

Skład Polski:
Weiner, Szmal; Jaszka 1, K.Lijewski 3, Kuchczyński, 1, Jachlewski 2, Bielecki 6,
Wleklak 2, B.Jurecki 6, Jurasik 1, M.Jurecki 3, Tłuczyński 6/3, Jurkiewicz 3,
M.Lijewski 1, Tkaczyk, Orzłowski

#4 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:45

Zdecydowała jedna bramka

Polacy przegrali w sobotę w Broendby z gospodarzami imprezy Duńczykami 30:31 (15:15), w drugim dniu towarzyskiego turnieju piłkarzy ręcznych Lauritz Knudsen Cup.

Polska: Sławomir Szmal, Adam Weiner - Bartłomiej Jaszka 1, Krzysztof Lijewski 2, Mateusz Jachlewski 1, Grzegorz Tkaczyk 2, Karol Bielecki 4, Daniel Żółtak, Damian Wleklak 2, Bartosz Jurecki 9, Mariusz Jurasik 3/2, Michał Jurecki 2, Rafał Kuptel, Tomasz Tłuczyński 3, Marcin Lijewski, Paweł Piwko 1.

W drugim sobotnim meczu Norwegia zremisowała z Islandią 28:28 (12:14).

#5 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:46

LK Cup: Polska - Norwegia 23:30

Polska przegrała z Norwegią 23:30 (15:17) w niedzielnym meczu turniej piłkarzy ręcznych Lauritz Knudsen Cup. Zawody były jednym z etapów przygotowań do mistrzostw Europy, które rozpoczną się 16 stycznia w Norwegii.
Polska - Norwegia 23:30 (15:17)

Polska: Sławomir Szmal, Adam Weiner - Bartłomiej Jaszka, Krzysztof Lijewski 2, Mateusz Jachlewski 2, Grzegorz Tkaczyk 2, Karol Bielecki 5, Daniel Żółtak, Bartosz Jurecki 2, Mariusz Jurasik 2, Michał Jurecki 1, Tomasz Tłuczyński 2, Marcin Lijewski 3, Paweł Piwko 2, Paweł Orzłowski, Mariusz Jurkiewicz.

O porażce wicemistrzów świata zadecydowała słabsza postawa w drugiej połowie. Podopieczni trenera Bogdana Wenty nie zdobyli gola pomiędzy 40. a 50. minutą. W pierwszej połowie gra była w miarę wyrównana i zakończyła się dwubramkowym prowadzeniem gospodarzy rozpoczynających się niedługo ME.

Po przerwie Polakom nic się nie udawało, tymczasem rywale zaczęli znakomicie grać w obronie i po szybkich kontrach stopniowo powiększali prowadzenie.

Norwegowie zajęli pierwsze miejsce w turnieju.

#6 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:46

Do Norwegii po zloto

Aż dwa razy wychodził na scenę w sobotni wieczór wicemistrz świata w piłce ręcznej Artur Siódmiak. Najpierw odbierał nagrodę za dziewiąte miejsce w plebiscycie PS dla przebywającego na turnieju w Danii Grzegorza Tkaczyka.

Następnie razem z prezesem ZPRP Andrzejem Kraśnickim cieszył się ze statuetki dla najlepszej polskiej drużyny minionego roku.
Jak wrażenia z gali?
- Jeszcze nie miałem okazji uczestniczyć w takim wydarzeniu, ale cieszę się, że mogłem się tu pojawić. Chociaż to takie szczęście w nieszczęściu, bo gdybym nie musiał leczyć kontuzji, to byłbym teraz z reprezentacją na turnieju w Danii. Trenuję w Gdańsku i przyjeżdżając do Warszawy, musiałem zrezygnować z zaplanowanych ćwiczeń, ale nie żałuję. Szkoda tylko, że nie ma ze mną kolegów.
Czy przeglądowe nagrody są dla pana zaskoczeniem?
- Jeśli chodzi o Grześka, to liczyłem, że będzie w dziesiątce. Ale w przypadku drużyny już takiej pewności nie miałem, bo przecież futboliści awansowali do mistrzostw Europy, a piłka nożna jest bardziej popularna od handballu.

#7 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:47

Rywale Polaków wygrali turniej

Piłkarze ręczni Chorwacji, którzy będą rywalami grupowymi Polaków na rozpoczynających się 17 stycznia w Norwegii finałach mistrzostw Europy, zostali zwycięzcami tradycyjnego turnieju Cro-Slo Cup.

W ostatnim meczu, rozegranym w Porecu, mistrzowie olimpijscy pokonali Bośnię i Hercegowinę 32:28 (14:16). Trzecie miejsce w tej imprezie zajął drugi z grupowych rywali Polski w ME 2008 - Słowenia, która w niedzielę przegrała ze Szwecją 31:34 (20:20).

Chorwaci wystąpili bez kilku czołowych graczy. Kontuzjowani są m.in. środkowy rozgrywający Ivano Balić i prawoskrzydłowy Mirza Dzomba. Ich występ na ME stoi pod wielkim znakiem zapytania.

Ponieważ Słowenia gra z Chorwacją w jednej grupie ME zrezygnowano z meczu tych drużyn podczas Cro-Slo Cup.

#8 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:48

Grzegorz Tkaczyk: Dziś odbierze Czempiona

Jest pan zadowolony z 9. miejsca w Plebiscycie "PS", czy spodziewał się wyższej lokaty?
GRZEGORZ TKACZYK: Jestem nie tylko bardzo zadowolony, ale i zaskoczony. To bardzo dobre miejsce. Nie spodziewałem się, że znajdę się wdziesiątce. Sama nominacja była dla mnie zaszczytem. Żałuję tylko, że nie mogłem odebrać nagrody.

Artur Siódmiak już ją panu przekazał?
Jeszcze nie było okazji. Wróciłem do Warszawy w niedzielę wieczorem, a dopiero we wtorek spotkamy się na zgrupowaniu w Gdańsku. Wtedy odbiorę od Artura statuetkę, która stanie w domu na honorowym miejscu. To duże wyróżnienie dla całej dyscypliny. Nie przypominam sobie, kiedy szczypiornista był w dziesiątce "PS". Po gali dostałem wiele gratulacji od kolegów z drużyny i znajomych. Rodzice byli bardzo dumni.

W rywalizacji o tytuł "Drużyna Roku" mieliście mocnego rywala w postaci futbolistów.
Wybór kapituły był dla mnie zaskoczeniem. Piłkarze są dużo bardziej popularni. Poza tym, my przecież osiągnęliśmy sukces już dawno, a futboliści awansowali do ME niedawno. Mamy teraz jeszcze większą motywację do pracy i zdobywania kolejnych medali. Na następne zaszczyty zaczniemy pracować od 17 stycznia w mistrzostwach Europy w Norwegii. Naszym celem jest tam medal...

#9 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:48

Lubię smak sukcesu

Przed rokiem również przegraliśmy z Norwegią w turnieju towarzyskim w Danii. Potem oni nie wyszli z grupy, a Polacy zostali wicemistrzami świata. Kapitan reprezentacji wierzy, że historia się powtórzy.
PRZEGLĄD SPORTOWY: Nie mógł pan odebrać nagrody za 9. miejsce w Plebiscycie "Przeglądu Sportowego", bo był w Danii na turnieju. A tam z meczu na mecz było coraz gorzej.

Słabo zagraliśmy tylko z Norwegią. Mecze z Islandią i Danią były wyrównane. Trener Wenta dał szansę występu wszystkim zawodnikom, a cel szkoleniowy był ważniejszy od wyników. Duńczykom pozwoliliśmy się dogonić w końcówce. Przegraliśmy m.in. przez moje złe decyzje. Ale spokojnie, do mistrzostw zostało jeszcze kilka dni, mamy czas na doszlifowanie formy. Zresztą, rok temu było podobnie. Też przegraliśmy w Lauritz Knudsen Cup dwa mecze i ulegliśmy Norwegii, a co było potem, pamiętamy. Norwegowie na MŚ nie wyszli z grupy.
Podczas ME w drugiej rundzie Polska spotka się zapewne zarówno z Danią, jak i Norwegią.
Dlatego nie pokazywaliśmy wszystkiego, co potrafimy. Niektóre warianty taktyczne, zagrywki zostawiliśmy na później. Nie oszukujmy się, wszystkie nasze mecze oglądają też Chorwaci, Słoweńcy i Czesi. Nie zamierzamy im zdradzać naszych tajemnic. Ale spokojnie, poznają je w Norwegii.
Jak wygląda obecnie forma polskiego zespołu?
Myślę, że jest odpowiednia do okresu, w jakim jesteśmy. Mamy jeszcze spore rezerwy. Trzeba poprawić obronę, kontratak, wzbogacić atak pozycyjny. Kilku zawodników już osiągnęło wysoką dyspozycję. Najlepszy wDanii był Bartek Jurecki. Można też wyróżnić Mariusza Jurkiewicza, Bartka Jaszkę, Pawła Orzłowskiego, czy Pawła Piwkę. Tradycyjnie dobrze spisywali się obaj bramkarze. Taki zimny prysznic był potrzebny. Rywale obnażyli nasze słabe strony. Wiemy, że mamy nad czym pracować. Pokory nam nie brakuje.

#10 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:49

Połączył ich szczypiorniak

Poznali się za sprawą piłki ręcznej i reprezentacji narodowej. Od 1981 roku Daniel i Małgorzata Waszkiewiczowie są małżeństwem. Ich najstarszy syn Michał już dobija się do drużyny narodowej, a wszczypiorniaka gra też najmłodsza w rodzinie, Ania. W bogatej sportowej kolekcji brakuje tylko olimpijskiego medalu. Może w Pekinie się to zmieni?

Bez nich polski szczypiorniak byłby o wiele uboższy. Oni też mu wiele zawdzięczają. - Gdyby nie sport, nie wiadomo, jak potoczyłyby się nasze losy, w którym miejscu dziś byśmy się znaleźli - przyznaje Małgorzata Waszkiewicz, z domu Trafalska. Jednak przecież nikt z nich nie został skazany na tę dyscyplinę. Nawet ich dzieci. - To, że gram w piłkę ręczną, było moim świadomym wyborem - zapewnia 25-letni Michał, który ma już za sobą debiut w dorosłej kadrze narodowej.

Daniel w Chocianowie pod Legnicą, skąd się wywodzi, z równym powodzeniem grał w piłkę ręczną i koszykówkę. Nawet działacze Śląska Wrocław pierwszy profesjonalny kontrakt zaproponowali mu do sekcji basketu. - Odmówiłem, bo w piłce ręcznej było lepsze towarzystwo, miałem w niej dobrych kolegów i z nimi chciałem grać - wspomina. Natomiast Małgorzata w Gdańsku miała wiele sportowych pokus. - Chodziłam do szkoły nad Motławą, gdzie były przystanie kajakarzy i wioślarzy. Brat zaczął treningi judo, a siostra koszykówki. Poszłam za nią. Jednak pod koszem wytrwałam tylko rok. O wiele bardziej spodobała mi się piłka ręczna, choć na jednym z pierwszych treningów upadłam z takim impetem, że omal nie wbiłam palca w asfalt. Szybko oswoiłam się też z codziennymi otarciami naskórka - opowiada pani Waszkiewicz.

On ekstraklasę poznawał wŚląsku, ona wspólnie z gdańskimi akademiczkami. Kto wie, czy poznaliby się bliżej, gdyby nie reprezentacja Polski. Był 1977 rok. Obóz w Zakopanem. - Mieliśmy wyjątkowe szczęście, gdyż spotkaliśmy się na ostatnim wspólnym zgrupowaniu żeńskiej i męskiej kadry. Potem najwyraźniej selekcjonerzy uznali, że nawiązywane tam znajomości damsko-męskie najwyraźniej nie służą formie sportowej - mówi Małgorzata.

#11 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:49

Białoruś sprawdzi Polaków przed ME

W piątek i sobotę reprezentacja Polski mężczyzn w piłce ręcznej rozegra dwa mecze towarzyskie z Białorusią, które będą ostatnimi sprawdzianami przed rozpoczynającymi się 17 stycznia w Norwegii mistrzostwami Europy.

Pierwsze spotkanie - 11 stycznia w Elblągu, drugie - dzień później w Gdańsku, gdzie odbędzie się licytacja reprezentacyjnej koszulki, z której dochód zostanie przekazany Klinice Hematologii Dziecięcej.

Na zgrupowanie kadry przed meczami z Białorusią trener Bogdan Wenta powołał: Sławomira Szmala, Adama Weinera, Grzegorza Tkaczyka, Marcina Lijewskiego, Karola Bieleckiego, Krzysztofa Lijewskiego, Damiana Wleklaka, Bartłomieja Jaszkę, Rafała Kuptela, Michała Jureckiego, Mariusza Jurkiewicza, Mariusza Jurasika, Tomasza Tłuczyńskiego, Patryka Kuchczyńskiego, Mateusza Jachlewskiego, Pawła Piwko, Bartosza Jureckiego, Daniela Żółtaka i Tomasza Orzłowskiego.

Po spotkaniach z Białorusią trener Wenta ustali 16-osobowy skład reprezentacji na mistrzostwa Europy.

#12 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:50

Są już zdrowi

Dzisiaj i jutro Polska rozegra dwa spotkania z Białorusią. To ostatnie sparingi przed mistrzostwami Europy. Po sobotnim meczu w Gdańsku trener Bogdan Wenta ogłosi 16-osobowy skład na turniej finałowy (17-27.1) w Norwegii.

Za to ciągle w nerwach żyje kilku polskich zawodników, którzy nie są pewni powołania na mistrzostwa. W zespole było 12 pewniaków. Kolejni dwaj - Patryk Kuchczyński i Artur Siódmiak - ścigali się z czasem, wracając do zdrowia po kontuzjach. Obaj jednak raczej załapią się do składu. Zostają dwa miejsca. - Wątpliwości dotyczą już tylko środka rozegrania i obrotu. Zastanawiam się, na którą pozycję zabrać dwóch, a na którą trzech zawodników - mówi Wenta. Nadzieję na wyjazd mają Damian Wleklak, Bartłomiej Jaszka, Paweł Orzłowski i Daniel Żółtak. (...)
Na szczęście polski zespół omijają kontuzje. Największy niepokój dotyczył Siódmiaka i Kuchczyńskiego. - Obaj już normalnie trenują - cieszy się Wenta. Na dolegliwości narzekają wprawdzie inni piłkarze, ale nie są to poważne sprawy. Grzegorza Tkaczyka boli bark, Paweł Orzłowski odczuwa skutki skręconej w Danii kostki, Karol Bielecki narzeka na przeciążenie stawów skokowych, a Daniela Żółtaka przedwczoraj rozbolał brzuch. - Wystraszyliśmy się, że to jakiś wirus i może być epidemia, ale na szczęście skończyło się na strachu - mówi trener.

#13 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:50

Przed ME: Polska - Białoruś 34:31

Reprezentacja Polski mężczyzn w piłce ręcznej przygotowująca się do mistrzostw Europy pokonała w Elblągu w meczu sparingowym Białoruś 34:31 (17:18). Drugie spotkanie z Białorusią zostanie rozegrane w sobotę w Gdańsku. Po tym meczu trener Bogdan Wenta ustali skład zespołu na mistrzostwa Europy w Norwegii (17-27 stycznia).

W 6. minucie goście objęli prowadzenie (4:3), którego nie oddali do końca pierwszej połowy. Po przerwie ze strzału Artura Siódmiaka Polacy doprowadzili do remisu (18:18), a w 40. minucie po golach Mariusza Jurasika oraz Bartłomieja Jaszki i Piotra Kuchczyńskiego wyszli na trzybramkowe prowadzenie 24:21.

Goście nie dawali za wygraną i na kwadrans przed końcem doprowadzili do remisu (25:25), ale końcówka należała do gospodarzy.

Najlepszym zawodnikiem został uznany bramkarz Adam Weiner, który otrzymał Puchar Prezydenta Miasta.

Setne spotkanie w barwach biało-czerwonych rozegrał Grzegorz Tkaczyk.

Polska: Szmal, Weiner - Mariusz Jurasik 6, Krzysztof Lijewski 2, Siódmiak 2, Bartosz Jurecki 5, Wleklak 1, Michał Jurecki 4, Marcin Lijewski 2, Jachlewski 5, Kuchczyński 4, Jaszka 2, Tkaczyk 1, Bielecki, Tłuczyński, Piwko, Żółtak, Orzłowski, najwięcej bramek dla Białorusi - Kurczew 5, Gromyko 5, Puchowski 5.

#14 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:51

Polacy ponownie lepsi od Białorusinów

Reprezentacja Polski mężczyzn w piłce ręcznej, przygotowująca się do mistrzostw Europy, pokonała w Gdańsku w meczu sparingowym Białoruś 35:27 (16:14). Dzień wcześniej w Elblągu Polacy wygrali 34:31.

Polscy piłkarze ręczni pewnie pokonali Białorusinów na zakończenie przygotowań do nadchodzących mistrzostw Europy. Przy nieco "przespanych" pierwszych minutach meczu i słabej skuteczności w tym czasie w bramce Adama Weinera, biało-czerwoni przegrywali 0:3 i 2:5.

Pierwszy remis (5:5) zanotowano w 10 min. Białorusini jednak na chwilę znów objęli prowadzenie (7:5 i 8:6), jednak skuteczna obrona rzutu karnego przez polskiego bramkarza poderwała zespół do agresywniejszej i szybszej gry.

W 18. minucie Krzysztof Lijewski najpierw wyrównał (9:9), a chwilę później wyprowadził zespół na pierwsze prowadzenie.

Białorusini z każdą minutą meczu tracili coraz więcej sił i choć ambitnie starali się utrzymać wynik, to Polacy, mimo niewielkiej przewagi bramkowej, kontrolowali grę.

W ostatnich minutach spotkania Polacy po szybkich kontrach i efektownych rzutach wypracowali najwyższe w meczu ośmiobramkowe prowadzenie - 35:27.

Polska - Sławomir Szmal, Adam Weiner - Grzegorz Tkaczyk 7, Bartosz Jurecki 6, Krzysztof Lijewski 5, Karol Bielecki 5, Marcin Lijewski 4, Bartłomiej Jaszka 3, Mateusz Jachlewski 2, Tomasz Tłuczyński 1, Michał Jurecki 1, Mariusz Jurasik 1, Tomasz Orzłowski, Rafał Kuptel, Patryk Kuchczyński

Najwięcej bramek dla Białorusi - Siergiej Harbok 8, Borys Pukowski 5.

#15 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:51

ME: Występ najlepszego szczypiornisty świata - niepewny

Mistrzowie olimpijscy w piłce ręcznej Chorwaci, którzy będą rywalami Polaków w mistrzostwach Europy w Norwegii, przystąpią do turnieju mocno osłabieni. Pod znakiem zapytania stoi występ najlepszego zawodnika ostatnich mistrzostw świata Ivano Balicia - poinformowała prasa chorwacka.

Balic, środkowy hiszpańskiej Pampeluny, doznał kontuzji mięśni brzucha. Na pewno w Norwegii nie zagrają dwaj prawoskrzydłowi - Mirza Dzomba i Vedran Zrnic.

"Balic walczy z kontuzją. Aby rozwiązać ten problem, najprawdopodobniej jeszcze przez pewien czas nie będzie mógł grać. Nie jestem optymistą jeśli chodzi o jego udział w mistrzostwach" - powiedział trener Lino Cervar.

Chorwaccy szczypiorniści mają na koncie mnóstwo sukcesów. Oprócz złotego medalu olimpijskiego w Atenach zdobyli mistrzostwo świata w 2003 roku, wicemistrzostwo świata w 2005 i Puchar Świata w 2006 roku. W ubiegłorocznych mistrzostwach świata w Niemczech odpadli w ćwierćfinale, po porażce z Francją.

W rozgrywkach grupowych mistrzostw Europy w Norwegii Chorwacja zmierzy się z Polską, Czechami i Słowenią.

#16 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:52

Wenta: Droga do finału jest bardzo długa

Trener reprezentacji Polski w piłce ręcznej Bogdan Wenta, najprawdopodobniej w poniedziałek ogłosi skład kadry, która pojedzie na zbliżające się mistrzostwa Europy. W jego ocenie znajda się tam niemal wszyscy srebrni medaliści ubiegłorocznych mistrzostw świata.

Polacy w sobotę w Gdańsku zakończyli cykl przygotowań do ME pokonując w meczu kontrolnym Białoruś 35:27. Szkoleniowiec zaznaczył jednak, że jego drużyna zbyt nerwowo zagrała na początku meczu i pozwoliła rywalom na objęcie prowadzenia. Jego zdaniem, drużyna musi jeszcze nauczyć się grać przed własną, liczną publicznością.

"Widać, że przez te ostatnie dni ta adrenalina będzie się w każdym podnosiła. Zespół przepracował bardzo dobrze okres przygotowawczy. (...) Już od poniedziałku będziemy się koncentrować na meczu z Chorwacją" - powiedział w Gdańsku trener Bogdan Wenta.

Selekcjoner zwrócił uwagę, że Polakom zdarzają się jeszcze gorsze minuty gry w obronie, kiedy w krótkim czasie jego zawodnicy oddają inicjatywę rywalom.

Odnosząc się do kwestii składu polskiej ekipy na ME Bogdan Wenta powiedział: "Musimy jeszcze kilka rozmów indywidualnych przeprowadzić. (...) Chcielibyśmy pojechać na mistrzostwa siedemnastką, według przepisów EHF po trzech dniach turnieju można wymienić zawodnika kontuzjowanego. Dylematem trenerów jest to czy będzie trzech obrotowych czy trzech środkowych" - powiedział trener.

Bogdan Wenta najprawdopodobniej swój wybór poda do wiadomości w poniedziałek. "Szukamy jak najbardziej optymalnego rozwiązania, wydaje mi się, że ta grupa, która była na mistrzostwach świata praktycznie w całości będzie" - powiedział trener.

Według Bogdana Wenty na nadchodzących ME jest przynajmniej 10 zespołów, które mogą walczyć o medale. Zaznaczył, iż cieszy go, że polski zespół jest wskazywany w roli faworyta ale przypomniał, że w turnieju wezmą udział o wiele bardziej utytułowani przeciwnicy.

"Jesteśmy na dobrej drodze, a ta droga to się nazywa Pekin. To jest marzenie moje, ale też tych wszystkich zawodników. Otworzyła się przed nami szansa po raz pierwszy od 28 lat grać o udział w olimpiadzie. To chyba świadczy dobitnie jak ciężko było do tego sukcesu dojść" - dodał trener.

"Droga do finału jest bardzo długa, na tej drodze jest bardzo wiele przeszkód, pierwsza nazywa się Chorwacja. W grupie mamy trzy bardzo dobre zespoły. Medale są trzy, będziemy na pewno o te medale walczyć, ale nie zapominajmy, że to jest bardzo długa droga" - podkreślił Bogdan Wenta.
-------------------------------

Mistrzowie świata w piłce ręcznej Niemcy wygrali z Danią 34:24 (15:10) w towarzyskim meczu rozegranym w Kilonii. Był to ostatni sprawdzian obu drużyn przed mistrzostwami Europy, które 17 stycznia rozpoczną się w Norwegii.

Niemcy zrewanżowali się Duńczykom za porażkę 26:30, którą ponieśli w sobotę w Aarhus.

#17 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:52

Skład w głowie

Dziś Bogdan Wenta oficjalnie zdradzi nazwiska16 zawodników, których zabierze na mistrzostwa Europy do Norwegii(17-27.1). Według naszych ustaleń w finałach zagra 15 wicemistrzów świata oraz Bartłomiej Jaszka.

Kadra zespołu na ME może liczyć 16 graczy, ale selekcjoner chce zabrać do Skandynawii aż 17szczypiornistów, bo po kolejnych fazach turnieju można dokonywać zmian w składzie. Ogłoszenie szesnastki przychodzi jednak trenerowi kadry z dużym trudem. Miał przekazać swą decyzję do publicznej wiadomości po sobotnim meczu towarzyskim z Białorusią, ale odłożył ją na poniedziałek.- Mam już skład w głowie, ale muszę jeszcze przeprowadzić kilka indywidualnych rozmów, żeby utwierdzić się w swojej opinii - zdradza szkoleniowiec.

Z kogo więc zrezygnuje Wenta? Można być pewnym, że zabierze do Norwegii wszystkich, którzy nie zawiedli go rok temu, czyli 15 wicemistrzów świata. Zostaje jedno miejsce. Z 20-osobowejgrupy trenującej w Gdańsku żadnych szans na wyjazd nie ma prawoskrzydłowy Paweł Piwko. Tylko w razie kataklizmu(czyli kontuzji obrotowych) do Norwegii pojechałby Daniel Żółtak. Zostają więc Paweł Orzłowski, Mariusz Jurkiewicz i Bartłomiej Jaszka. Ten ostatni na tyle dobrze zagrał oba towarzyskie mecze z Białorusią, że raczej zapewnił sobie nimi udział w mistrzostwach.

Natomiast 17. miejsce dla rezerwowego nie jest aż tak istotne, bo selekcjoner po każdej rundzie będzie mógł powołać dowolnego zawodnika z 28-osobowejszerokiej kadry, zgłoszonej do EHF jeszcze w zeszłym roku. Są w niej Orzłowski i Jurkiewicz. Jak udało nam się ustalić, tym rezerwowym nie będzie "Orzeł", ale gracz hiszpańskiego Arrate.

#18 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:53

ME piłkarzy ręcznych

Chorwacja, Słowenia i Czechy będą przeciwnikami Polaków w rundzie wstępnej turnieju finałowego mistrzostw Europy piłkarzy ręcznych, które zaczynają się w czwartek w Norwegii. Finał i mecz o brązowy medal zaplanowano na 27 stycznia w Lillehammer.

Podopieczni trenera Bogdana Wenty rozpoczną rywalizację w grającej w Stavanger grupie A od spotkania z najbardziej utytułowanym zespołem z tego grona - Chorwacją, 17 stycznia. Drużyna z Bałkanów ma na koncie m.in. złote medale olimpijskie (Atlanta - 1996, Ateny 2004), tytuły mistrzów świata wywalczony w 2003 roku w Portugalii i wicemistrzów globu (Islandia 1995 i Tunezja 2005). Stosunkowo najmniej osiągnięć miała w ME - 14 lat temu sięgnęła po brąz w Portugalii.

Kolejnymi rywalami aktualnych wicemistrzów świata będą: w piątek Słoweńcy (godz.20.15), których największym sukcesem był srebrny medal ME 2004, których byli gospodarzami i w niedzielę teoretycznie najsłabsi Czesi (15.15). Z każdej grupy do następnej rundy awansują po trzy najlepsze zespoły z zaliczeniem punktów zdobytych w meczach między nimi.

W rundzie głównej zespoły z grającej w Stavanger grupy A rywalizować będą z trzema najlepszymi ekipami grupy B z Drammen, gdzie grają: brązowi medaliści olimpijscy z Aten - Rosja, Czarnogóra, brązowi medaliści ME 2006 i MŚ 2007 - Dania i gospodarz imprezy - Norwegia.

Tytułu mistrzowskiego w Norwegii bronić będą Francuzi. Przed dwoma laty w Zurychu pokonali w finale Hiszpanię 31:23 (17:13). Przed dwoma laty w Szwajcarii brązowy medal po raz trzeci z rzędu zdobyli Duńczycy, którzy w decydującym meczu zwyciężyli Chorwację 32:27 (16:9). Polacy pod wodzą trenera Bogdana Wenty w ME 2006 uplasowali się na dziesiątej pozycji.

Pod znakiem zapytania stoi występ na ME 2008 kilku kluczowych zawodników chorwackich. Najlepszy piłkarz ręczny poprzedniego czempionatu Europy Ivano Balic jest kontuzjowany i nie brał udziału w towarzyskich meczach. Przygotowywał się indywidualnie, ale zdaniem dziennikarzy stan jego zdrowia nie poprawia się. Z kolei urazu stopy nabawił się jeden z najbardziej bramkostrzelnych szczypiornistów świata Mirza Dzomba.

Na razie podobnych problemów nie ma trener wicemistrzów świata Bogdan Wenta. Grzegorz Tkaczyk, Karol Bielecki, Bartosz Jurecki, Mariusz Jurasik, Marcin Lijewski i inne gwiazdy MŚ 2007 czują się dobrze i zapowiadają medal, najchętniej w złotym kolorze.

Plan gier ME 2008:
runda wstępna

grupa A, Stavanger:
czwartek, 17.01.2008:
Słowenia - Czechy 18.15
Chorwacja - Polska 20.15
piątek, 18.01.2008:
Czechy - Chorwacja 18.15
Polska - Słowenia 20.15
niedziela, 20.01.2008:
Polska - Czechy 15.15 C
horwacja - Słowenia 17.15

grupa B, Drammen:
czwartek, 17.01.2008:
Rosja - Czarnogóra 17.00
Dania - Norwegia 19.15
piątek, 18.01.2008:
Norwegia - Rosja 18.15
Czarnogóra - Dania 20.15
niedziela, 20.01.2008:
Dania - Rosja 17.15
Norwegia - Czarnogóra 19.15

grupa C, Bergen:
czwartek, 17.01.2008:
Niemcy - Białoruś 17.15
Hiszpania - Węgry 19.15
sobota, 19.01.2008:
Węgry - Niemcy 18.10
Białoruś - Hiszpania 20.15
niedziela, 20.01.2008:
Hiszpania - Niemcy 16.30
Węgry - Białoruś 18.30

grupa D, Trondheim:
czwartek, 17.01.2008:
Francja - Słowacja 18.15
Islandia - Szwecja 20.15
sobota, 19.01.2008:
Słowacja - Islandia 18.15
Szwecja - Francja 20.15
niedziela, 20.01.2008:
Słowacja - Szwecja 16.15
Francja - Islandia 18.15

runda główna:
grupa 1, Stavanger:
wtorek, 22.01.2008:
1. grupa A - 2. grupa B 16.15
2. grupa A - 1. grupa B 18.15
3. grupa A - 3. grupa B 20.15

środa, 23.01.2008:
1. grupa A - 3. grupa B 16.15
3. grupa A - 1. grupa B 18.15
2. grupa A - 2. grupa B 20.15

czwartek, 24.01.2008:
2. grupa A - 3. grupa B 16.15
3. grupa A - 2. grupa B 18.15
1. grupa A - 1. grupa B 20.15

grupa 2, Trondheim:
wtorek, 22.01.2008:
1. grupa C - 2. grupa D 16.20
2. grupa C - 1. grupa D 18.30
3. grupa C - 3. grupa D 20.30

środa, 23.01.2008:
1. grupa C - 3. grupa D 16.30
3. grupa C - 1. grupa D 18.30
2. grupa C - 2. grupa D 20.30

czwartek, 24.01.2008:
2. grupa C - 3. grupa D 15.20
3. grupa C - 2. grupa D 17.20
1. grupa C - 1. grupa D 19.20

runda finałowa, Lillehammer:
sobota, 26.01.2008:

o 5. miejsce:
3. grupa 1 - 3. grupa 2 13.00
półfinał:
1. grupa 1 - 2. grupa 2 15.30 2. grupa 1 - 1. grupa 2 18.00

niedziela, 27.01.2008:

mecz o 7. lub 9. miejsce (zwycięzca uzyska prawo gry w turnieju kwalifikacyjnym do igrzysk olimpijskich w Pekinie): 4./5. grupa 1 - 4./5. grupa 2 11.00

o brązowy medal:
przegrani z półfinałów 13.30

finał:
zwycięzcy półfinałów 16.00.

#19 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:53

17 na ME w piłce ręcznej

Trener reprezentacji Polski piłkarzy ręcznych Bogdan Wenta wybrał 17 zawodników, którzy pojadą na rozpoczynające się w czwartek mistrzostwa Europy. Najbardziej doświadczonym szczypiornistą w tym gronie jest Marcin Lijewski, na co dzień grający w niemieckim SG Flensburg -Handewitt, który ma na koncie 168 występów w drużynie narodowej.

140 meczów w kadrze A rozegrał Mariusz Jurasik z Rhein-Neckar Loewen.

W ekipie znaleźli się niemal wszyscy piłkarze ręczni, którzy przed rokiem w Niemczech sięgnęli po srebrny medal mistrzostw świata. Z tamtego składu zabraknie jedynie Zbigniewa Kwiatkowskiego, do Norwegii pojadą za to Bartłomiej Jaszka i Mariusz Jurkiewicz. Polski szkoleniowiec na ME nie zabiera m.in. Pawła Orzłowskiego, który ostatnio zaliczył kilka reprezentacyjnych występów, w tym i w zwycięskim turnieju o Super Puchar.

Do pierwszej fazy ME można zgłosić maksymalnie 16 zawodników, po trzech meczach można wymienić dwóch. Stąd 17-osobowa kadra. W razie kontuzji Wenta będzie miał szansę na zamianę gracza. Na razie najwięcej wątpliwości lekarze mają co do stanu zdrowia Damiana Wleklaka, który narzeka na uraz barku.

Polacy wylatują do Norwegii we wtorek, a dzień później przeprowadzą pierwszy trening w hali w Stavanger, gdzie rozgrywać będzie swoje mecze grupa A. Ich rywalami w pierwszej fazie turnieju będą Chorwaci, Słoweńcy i Czesi.

Skład reprezentacji na ME 2008:
Szmal Sławomir - Rhein-Neckar Loewen (Niemcy) - 125 występów w reprezentacji
Adam Weiner - Wilhelmshavener HV (Niemcy) - 53
Grzegorz Tkaczyk - Rhein-Neckar Loewen (Niemcy) - 103
Marcin Lijewski - SG Flensburg-Handewitt (Niemcy) - 168
Karol Bielecki - Rhein-Neckar Loewen (Niemcy) - 93
Krzysztof Lijewski - HSV Hamburg (Niemcy) - 52
Damian Wleklak - Alpha HC Hard (Austria) - 136
Bartłomiej Jaszka - Fuechse Berlin (Niemcy) - 32
Rafał Kuptel - KS Wisła Płock SA - 136
Michał Jurecki - HSV Hamburg (Niemcy) - 44
Mariusz Jurkiewicz - J.D Arrate (Hiszpania) - 45
Mariusz Jurasik - Rhein-Neckar Loewen (Niemcy) - 140
Tomasz Tłuczyński - TSV Hannover Burgdorf (Niemcy) - 34
Patryk Kuchczyński - KS Vive Kielce - 97
Mateusz Jachlewski - KS Vive Kielce - 50
Bartosz Jurecki - S.C. Magdeburg (Niemcy) - 68
Artur Siódmiak - TuS-N-Luebbecke (Niemcy) - 67

#20 Niedostępny   Peja

• Elite Member
  • 587 Tematów
    • 1830 Postów

• Kraj:

Neutral

Napisany 15 January 2008 - 10:54

Bundesliga czeka na Orzłowskiego

Reprezentant Polski w piłce ręcznej Paweł Orzłowski, który obecnie występuje w Zagłębiu Lubin, od nowego sezonu będzie zawodnikiem niemieckiego pierwszoligowca MT Melsungen. 35-letni obrotowy zwiąże się z klubem Bundesligi dwuletnim kontraktem.

Polak ma poprawić grę defensywną 11. obecnie drużyny niemieckiej ekstraklasy, która straciła w tym sezonie najwięcej goli spośród wszystkich zespołów.

Orzłowski rozegrał do tej pory 57 meczów w drużynie narodowej, ale nie znalazł się w kadrze na rozpoczynające się w czwartek w Norwegii mistrzostwa Europy.

Wcześniej drużynę Zagłębia Lubin, aktualnego mistrza Polski, opuścili Bartłomiej Jaszka i Michał Kubisztal, którzy w grudniu przenieśli się do innego zespołu Bundesligi - Fuechse Berlin.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Na tej stronie nie sa umieszczone zadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, dlugosc, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.)
Pamietaj, że pliki objete prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalnlą wersję, a ściagnietą kopię bedzie się traktować jako zapasową.

„If you are affiliated with any government, anti-piracy group or any other related group, or were formally a worker of one you CANNOT enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files.
If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995
and that means that you CANNOT threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, and cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this web site.“